21. Teatar fest “Petar Kočić”: Predstave kritika svijeta u kome živimo

Danko Kuzmanović
21. Teatar fest “Petar Kočić”: Predstave kritika svijeta u kome živimo

Banjaluka - Odigrane su još dvije takmičarske predstave ovogodišnjeg 21. Teatar festa “Petar Kočić” - predstava “Dvesta” Knjaževsko-srpskog teatra, autora Petra Mihajlovića, a u režiji Jovice Pavića i “Korešpodencija” Zvezdara teatra koja je rađena po tekstu Borislava Pekića, a pod rediteljskom palicom Gorčina Stojanovića.

Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca je festivalskoj publici poručio da su “gledali istoriju svoje budućnosti”.

Naime, riječ je o ansambl predstavi u kojoj se pojavljuje veliki broj glumaca i statista. Sastavljena je od pet priča koje djeluju kao pet odvojenih predstava.

Radnja je smeštena u Kragujevac, ali sa univerzalnim temama predstava ukazuje na mnoge poremećaje društva, istakla je glumica Isidora Rajković.

- Osim u nekoliko segmenata, i ne zna se da je to naša sredina. Generalno, to je priča o nadolazećem sistemu, o jednom duhu vremena, modernog vremena koje melje ovaj svet i sve nas, a ovo je za mene upozoravajuća priča o nama. Univerzalna je - objasnila je Rajkovićeva.  

Petu takmičarsku predstavu, “Korešpodencija” po tekstu velikog Borislava Pekića, za koju je dramatizaciju uradio Borislav Mihajlović Mihiz, a režiju Gorčin Stojanović, izvanredno je primila festivalska publika, koja je gromoglasnim aplauzom nagradila glumce Branislava Lečića, Anicu Dobru, Slavka Štimca, Joakima Tasića, Jelenu Stupljanin i Branka Vidakovića.

Izvanredan tekst o vanvremenskoj i prepoznatljivoj temi očuvanja porodice, sjajne glumačke kreacije, interesantna rediteljska rješenja učinili su da predstava od dva časa sve vrijeme drži pažnju publike i izaziva kod nje najiskrenije reakcije.

Ova predstava je glumcima bila poseban izazov, ali i odgovornost, rekla je Anica Dobra.

- Svako vreme ima svoje zadatke i razloge zašto bi se neka predstava radila. Pošto smo mi svi ovde profesionalci, to nije postojalo. Nekakva poslednja vremenska distanca od poslednjeg igranja predstave “Korešpodencija” u “Ateljeu 212” bila je dovoljno duga da smo mogli da pomislimo da imamo nešto novo da kažemo i da na drugačiji način ispričamo ovu predstavu. Bez obzira na sve ovo, ja sam ipak nazvala Miru Banjac za svaki slučaj da tražim od nje blagoslov. Ona, onako velika kakva jeste, ne samo da je ishvalila projekat što se opet radi, pohvalila podelu, nego nam je bila na premijeri, gledala je još pokoju predstavu. Kad je neko toliko dobronameran i toliko znatan, onda to ne pada teško - kazala je Anica Dobra.

Predstava kao kritika

- Kada se osvrnemo unazad, ne mogu a da ne kažem da je kultura nekad bila bitna. Sad ovo što nam se dešava je prevršilo svaku meru. Mi radimo donkihotovski posao. Zato je ova naša predstava i aktuelna, u celoj priči se govori o krizi vrednosti. Moguće da je pre bilo više slobode i da su se umetnici dovijali da neke zabrane zaobilaze, da su bili kreativniji. Danas nema kritike. Ova predstava je kritika i to žešća. Meni je zadovoljstvo što sam igrao u ovoj predstavi - rekao je glumac Ivan Vidosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana