Звук душе кроз пјесму и клавир Марије Шестић и Матије Дедић

Миланка Митрић
Звук душе кроз пјесму и клавир Марије Шестић и Матије Дедић

Бањалука - Дијељење душе кроз глас, пјесму и клавир, предајући себе и своју музику у руке публике, умије да створи праву свечаност скројену од искрених и неспутаних емоција. Свечаност музике, сачињену од једног гласа и једног клавира.

Музика која је снажна зна да додирне и расплаче, поготово када они који наступају дају оно најбоље из себе. Најбоље из себе, кроз џез, публици су поклонили Марија Шестић и Матија Дедић. Они су наступили у препуној концертној сали Банског двора Културног центра треће вечери предивног “Intime Jazz Festa”.

Познају се дуго, али ово им је био први заједнички наступ. За овај концерт припремили су свима добро познате пјесме. Поред џез класика, публика је могла да чује и пјесме Арсена Дедића, Габи Новак и свима познату “Што те нема”.

- Избор пјесама је дотицао ширу листу и договор између обоје. Онда смо направили једну листу, да људима репертоар буде познат. Морамо водити рачуна о томе да се ради о џез фестивалу. Осјетљива су времена и знам да ће наше колеге вољели нас или не вољели рећи како је то џез фестивал. Знам  како то иде, али сматрам да џез фестивал мора људима понудити и нешто мало питкије - рекао је пијаниста Матија Дедић.

Пијанисткиња и пјевачица Марија Шестић је објаснила да је од почетка осјећала позитивну енергију приликом рада са Дедићем.

- За овако кратко вријеме заиста сам имала лијеп осјећај, приликом почетка сваке пјесме. Матија прати те неке људе цијели живот и осјети пјевача, осјети и фразу и у том смислу ми је заиста лако - казала је Шестићева.

Дедић је исказао радост што је остварио сарадњу са неким као што је Марија Шестић. У данашње вријеме, по његовом мишљењу, заиста је тешко наћи некога с ким је могуће добро наступати и дијелити музику.

- Ја сам доста тога прошао у животу и потребни су ми, прије свега, нормални људи. Сматрам да смо ми инструменталисти мало овако једноставнији људи. Она је доказала оно што су ми људи рекли. Ради се о флексибилној и нормалној особи, што није баш сваки дан пронаћи у том свијету, била то класика, џез или поп - навео је Дедић.

Шестићева је додала да се нада могућности остваривања заједничке сарадње, јер је заиста важно наступати и као солиста, али заједно са другим музичарима.

- Ја се искрено надам. Ја себе не доживљавам као пјевачицу с обзиром на то да сам и класични пијаниста. Немам тај мозак, тај начин размишљања. Волим сарадњу и ја бих заиста вољела да се оствари - изјавила је Шестићева.

Џез тражи више

 

- Не могу себе назвати џез пјевачицом, јер пјевам много жанрова, али за џез је потребно много више знања и свега. Сарадња са “Сарајево џез герилом” је до сада била нека клупска варијанта. Ово је први наступ у некој концертној дворани - објаснила је Марија Шестић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана