Zvucima klavira oduševili žiri u Aranđelovcu

Nataša Lazukić
Zvucima klavira oduševili žiri u Aranđelovcu

Banjaluka - Studenti banjalučke Akademije umjetnosti i ovaj put sa takmičenja vraćaju se kući sa nagradama. Na 11. međunarodnom muzičkom festivalu - Aranđelovac, studenti klavira Saša Božić i Hajrudin Muhić iz klase profesora Dejana Jankovića koji su osvojili prve nagrade, svaki u svojoj kategoriji.

Klavirski duo u sastavu Nataša Savić i Dajana Branković, u klasi profesorice Biljana Jašić-Radovanović osvojio je specijalnu nagradu u svojoj kategoriji.

- Rezultati koje smo osvojili zaista su i više nego uspješni. Dajana i ja, osvojile smo specijalnu nagradu u kategoriji klavirski duo, 100 bodova, dok su kolege, svaki u svojoj kategoriji, osvojili prve nagrade - kazala je Savićeva.

Međunarodni festival muzike u Aranđelovcu, pored toga što ima dugu tradiciju, ove godine prvi put uvodi kategorije za studente što je, naglasila je Savićeva u svakom slučaju veoma ohrabrujuće i stimulativno.

- Na taj način studentima muzike pruža se više opcija, kao i veći prostor i mogućnost da se izraze najbolje u onome što rade, pokazujući sav svoj uloženi trud i rad u toku semestra sa svojim profesorima na još jednom međunarodnom takmičenju/festivalu koji im je ove godine otvorio vrata ka svojoj sceni i pronalaženju uspjeha - ističe Savićeva.

Uvođenje kategorija za studente, priča Savićeva, svakako da je pružilo priliku svim mladim ljudima koji su odlučili i koji će odlučiti i u narednim godinama da se prijave da šire svoje znanje i sposobnosti pred eminentnim profesorima i žirijem koji ih ocjenjuje.

- Ovoga puta smo se predstavili žiriju koji je bio u sastavu profesora iz Makedonije, Srbije, kao i prof. Biljane Jašić-Radovanović iz Banjaluke. Smatramo da su studenti Akademije umjetnosti još jednom nesebično predstavili svojim višemjesečnim trudom i radom uz svoje profesore svoj fakultet u najboljem mogućem svjetlu i time u svakom slučaju otvorili takmičarsku sezonu 2018. godine i put ostalim međunarodnim takmičenjima koji nam predstoje, kako u disciplinama svog solo instrumenta, tako i u disciplini klavirskog dua i kamerne muzike - objasnila je Savićeva.

Zadovoljni i profesori

Zadovoljstvo i ponos nije krila ni profesorica Biljana Jašić-Radovanović koja je naglasila da joj je veoma drago da svake godine na takmičenjima učestvuju studenti iz Republike Srpske.

- Ove godine su prvi put nastupili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i zaista sam srećna što su ostvarili ovakve rezultate - kazala je Jašić-Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana