Звуцима клавира одушевили жири у Аранђеловцу

Наташа Лазукић
Звуцима клавира одушевили жири у Аранђеловцу

Бањалука - Студенти бањалучке Академије умјетности и овај пут са такмичења враћају се кући са наградама. На 11. међународном музичком фестивалу - Аранђеловац, студенти клавира Саша Божић и Хајрудин Мухић из класе професора Дејана Јанковића који су освојили прве награде, сваки у својој категорији.

Клавирски дуо у саставу Наташа Савић и Дајана Бранковић, у класи професорице Биљана Јашић-Радовановић освојио је специјалну награду у својој категорији.

- Резултати које смо освојили заиста су и више него успјешни. Дајана и ја, освојиле смо специјалну награду у категорији клавирски дуо, 100 бодова, док су колеге, сваки у својој категорији, освојили прве награде - казала је Савићева.

Међународни фестивал музике у Аранђеловцу, поред тога што има дугу традицију, ове године први пут уводи категорије за студенте што је, нагласила је Савићева у сваком случају веома охрабрујуће и стимулативно.

- На тај начин студентима музике пружа се више опција, као и већи простор и могућност да се изразе најбоље у ономе што раде, показујући сав свој уложени труд и рад у току семестра са својим професорима на још једном међународном такмичењу/фестивалу који им је ове године отворио врата ка својој сцени и проналажењу успјеха - истиче Савићева.

Увођење категорија за студенте, прича Савићева, свакако да је пружило прилику свим младим људима који су одлучили и који ће одлучити и у наредним годинама да се пријаве да шире своје знање и способности пред еминентним професорима и жиријем који их оцјењује.

- Овога пута смо се представили жирију који је био у саставу професора из Македоније, Србије, као и проф. Биљане Јашић-Радовановић из Бањалуке. Сматрамо да су студенти Академије умјетности још једном несебично представили својим вишемјесечним трудом и радом уз своје професоре свој факултет у најбољем могућем свјетлу и тиме у сваком случају отворили такмичарску сезону 2018. године и пут осталим међународним такмичењима који нам предстоје, како у дисциплинама свог соло инструмента, тако и у дисциплини клавирског дуа и камерне музике - објаснила је Савићева.

Задовољни и професори

Задовољство и понос није крила ни професорица Биљана Јашић-Радовановић која је нагласила да јој је веома драго да сваке године на такмичењима учествују студенти из Републике Српске.

- Ове године су први пут наступили студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и заиста сам срећна што су остварили овакве резултате - казала је Јашић-Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана