Звуцима клавира млада Требињка Лана Перовић осваја градове

Ратомир Мијановић
Звуцима клавира млада Требињка Лана Перовић осваја градове

Требиње - Добро је познато да је Требиње изњедрило бројне славне умјетнике, а генерације које праве прве кораке на стази умјетности доказују да ће овај град и даље остати расадник талената.

Међу младима који су се издвојили у посљедње вријеме у Требињу је и Лана Перовић, која је недавно одржала и први солистички концерт на клавиру. У Галерији Музеја Херцеговине ова шеснаестогодишња пијанисткиња имала је прилику да представи сву раскош и магију класичне музике. Ова млада умјетница завршила је други разред Средње музичке школе Требиње, коју похађа упоредо са Гимназијом "Јован Дучић". Иако је са основним музичким образовањем почела знатно касније него што је уобичајено, то јој није представљало препреку.

- Није типично да дјеца музичку школу уписују са 11 година, што је био случај са мном. Прво сам хтјела да свирам виолончело, које ми је тада било омиљени инструмент, али те године професорица је отишла, тако да сам сасвим случајно уписала одсјек клавира код професорице Јелене Ковачевић. Срећа је што сам одабрала клавир, јер сам се ту баш пронашла - прича Перовићева.

На прво такмичење отишла је након непуних пола године од уписа.

- Свако полугодиште полагала сам испите, по разредима, како бих стигла да завршим основну и редовно упишем Средњу музичку школу. Прво такмичење било је републичко у Бањалуци, гдје сам освојила и прву награду. Сваке године идемо на републичка такмичења у Бањалуку. Једне године наступамо као клавирски дио, друге соло и сваке године освајамо награде - каже Перовићева, која је учествовала и на међународним такмичењима "Даворин Јенко" у Београду и Тивту.

Међу десет најбољих

Музички таленат Лане Перовић препознао је и Рубен Делибалтајан, познати професор клавира из Јерменије. Млада Требињка је код њега, са још двије ученице, имала прилику да похађа мастер у Сарајеву.

- За мене је он један од значајнијих професора, који нам је за свега три дана, колико смо училе, пружио огромно знање. Часове су похађали и ученици музичких школа из региона. По завршетку предавања извршио је селекцију ученика и међу десет изабрана сам и ја, што ме је пријатно изненадило - каже Перовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана