Звуци талента у сонатама за виолину и клавир

А. М.
Звуци талента у сонатама за виолину и клавир

Бањалука - Виолинисткиња Лидија Бојиновић, у сарадњи са пијанисткињом Жељком Јованић, са много емоција извеле су нека од најљепших дјела писаних за виолину соло, те виолину и клавир, на концерту одржаном у вијећници Банског двора Културног центра у Бањалуци.

Публика је у уторак увече уживала у звуцима „Чаконе“ из Друге партите за соло виолину у де-молу Јохана Себастијана Баха, Сонате за виолину и клавир Сергеја Прокофјева у Де-дуру, затим предивне „Романсе“ Антонина Дворжака, те једног од највиртуознијих дјела написаних за виолину - „Теме с варијацијама“ Хенрика Вијењавског.

- Сваки концерт је својеврсна награда за извођача. Послије дуготрајног и посвећеног рада на одређеном умјетничком дјелу, на сцени настаје чаролија, ослобађајућа енергија. Тако је било и на концерту у Завичајном музеју у Градишци. Имала сам привилегију да на том концерту будем и публика и извођач. На самом почетку био је прави ужитак одслушати Бахову „Чакону“ у Лидијином извођењу. Сигурност, техничка спретност и љепота интерпретације красили су сваки тон. То је било право надахнуће за излазак на сцену - рекла је Јованићева.

Наступ у Банском двору увијек представља част и привилегију, јер даје прилику да наступају пред својим колегама, студентима и пријатељима, али је истовремено и велика одговорност.

Ове двије умјетнице, наставиће концертни циклус, па ће већ сутра одржати концерт у Галерији „96“ у Приједору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана