Звуци класике за љетне дане у Требињу

Ратомир Мијановић
Звуци класике за љетне дане у Требињу

Требиње - Град Требиње ће наредних дана бити домаћин интернационалног фестивала класичне музике “Music & More Summerfest”, који ће окупити око 80 учесника, међу којима су свјетски истакнути професори, композитори, диригенти и студенти са свих меридијана.

Фестивал, чији је оснивач и директор Татјана Ранковић, пијанисткиња која живи и ради у Њујорку, први овакве врсте у региону, почиње данас и трајаће до 13. августа.

Татјана Ранковић је истакла да је годинама размишљала о овом фестивалу и тражила адекватно мјесто гдје би се он одржавао, а које би могло да испуни сва њена очекивања. Након прве посјете Требињу осјетила је једну магију и нешто посебно што град својом инфраструктуром и свим осталим пружа. Одлучила је да то идеално мјесто за интернационално окупљање свјетских музичара буде баш Требиње.

Такође је истакла да је фестивал конципиран у виду синтезе музичких радионица, семинара и концертних извођења дјела класичне музичке умјетности.

- Не само да ће бити солистички наступи него и пуно камерних ансамбала и оркестар који у цјелокупности везује све инструменте. Први пут ће у Требињу бити изведена дјела која су писана за камерни оркестар, а чак ће први пут бити изведено и дјело које укључује чембало - појаснила је Ранковићева.

Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња, је навео да је градска стратешка оријентација да је Требиње град културе и да свакодневно на том пољу треба да раде све више. Значајно је, додао је Ћурић, што се један овакав фестивал одржава први пут на овим просторима и то баш у граду на Требишњици.

- Културни идентитет почива на спајању традиционалних елемената и савремених тенденција. Сматрамо да је ово један прави начин трасирања пута којем треба да тежи неки град који је сигурно град културе, а којем је тежио и наш пјесник Јован Дучић - рекао је Ћурић.

Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Требиња, истакао је посебно задовољство што је Требиње препознато као град који је привлачан за овакве културне манифестације.

- Стало нам је да развијамо културу. Настојимо да сваке године, осим бројних манифестација које имају традицију, уведемо нешто ново. То је ове године фестивал класичке музике - додао је Милошевић.
Душанка Бабић, директор Музичке школе Требиње, истакла је да су они са задовољством прихватили да буду партнери овог фестивала, поготово што је његов циљ едукација ученика и професора као и промовисање умјетничке класичне музике.

- Школа ће бити доступна свим учесницима фестивала, тамо ће вјежбати и одржаваће се предавања, којима ће моћи да присуствују и наши професори и ученици - навела је Бабићева те истакла да је Татјана Ранковић додијелила њиховој образовној установи значајну новчану донацију од 20.000 марака.

- Уградили смо клима-уређаје у наше просторије и оспособили све клавире и пијанина за овај фестивал, а, наравно, касније за наше ученике и професоре, тако да ће имати боље услове за рад - рекла је директорица Музичке школе Требиње.

До 13. августа, на четири локације у Требињу: под требињским платанима, на Црквини, у Музеју Херцеговине и Културном центру, биће одржано укупно осам концерата, а први, под називом “Music & More Summerfest концерт добродошлице” је сутра у 20.30 часова под платанима.

Ријеч организатора

- Годинама размишљам о организацији једног оваквог фестивала. Доста сам локација погледала и Требиње је постало то магично мјесто за које сам се одлучила. Причала сам са мојим колегама из Америке, Кине, Њемачке и Аустрије да регрутујемо своје студенте и доведемо их у овај прелијепи град. У Требиње ће доћи свјетски музичари, а међу њима и Арбо Валдма, мој професор и истакнути пијаниста и педагог, те Доријан Келхак, диригент из Њемачке - рекла је Ранковићева и додала да је пресрећна јер су јој  пружили повјерење град Требиње, Музичка школа, Културни центар, Музеј Херцеговине и Туристичка организација. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана