Zlatna vila privukla umjetnike

Snežana Tasić
Zlatna vila privukla umjetnike

Prijedor - Svjetski omladinski hor, koji čini 58 mladih pjevača iz 33 zemlje, nastupio je u Pozorištu Prijedor pred brojnim ljubiteljima muzike, koji nisu štedjeli dlanove, nagradivši muzičare burnim i dugotrajnim aplauzom.

Predsjednik Evropske horske asocijacije "Evropa kantat" Gabor Mocar naglasio je da koncertna turneja Evropskog omladinskog hora u prvi plan stavlja saradnju između grada Pečuja i gradova partnerskih zemalja.

- Pročula se priča da Prijedor ima veoma dobro organizovan festival horova "Zlatna vila", što je bila dobra preporuka da se ovaj grad nađe u planu svjetske turneje našeg hora - rekao je Mocar poslije nastupa održanog u srijedu uveče.

Dobrodošlicu horu mladih poželio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao da su Prijedorčani ponosni na tradiciju horskog pjevanja dužu od 130 godina.

Svjetski hor mladih je jedinstven međunarodni muzički pedagoško-socijalni projekat visokog umjetničkog kvaliteta, koji se sastaje jednom ili dva puta godišnje, a okuplja mlade, talentovane pjevače od 17 do 26 godina.

Od svog osnivanja 1988. godine hor je organizovao 35 turneja sa više od 1.000 pjevača iz 65 zemalja, a sa ovim ansamblom je sarađivalo 46 svjetski poznatih dirigenata.

Na nastupu Svjetskog omladinskog hora u Prijedoru dirigovali su renomirani svjetski dirigenti Zoltan Pad iz Mađarske i Kena Vaki iz Kenije.

- Dirigovanje jednim ovakvim horom je veliko zadovoljstvo, a posebno zbog toga što sam i ja nekada bio horski pjevač. Za mene je čast biti ispred ovih mladih talentovanih ljudi - kazao je Vaki i istakao da je prevashodan cilj njihovog nastupa ne samo klasično izvođenje zadatih kompozicija već i povezivanje sa publikom i prenošenje poruka mira, čemu i muzika može da doprinese.

Članovi hora okupili su se u Mađarskoj, gdje su uvježbali koncertni repertoar za 17 dana, a zatim su 9. jula krenuli na turneju, koja obuhvata deset gradova.

Izvršni organizator i pokrovitelj koncerta bio je grad Prijedor, a ovaj nastup bio je jedna od manifestacija u okviru "Prijedorskog kulturnog ljeta".

Remek-djela

Repertoar Svjetskog omladinskog hora je izuzetno raznovrstan. Publika u Prijedoru je imala priliku da čuje izuzetna horska izvođenja izabranih remek-djela evropske, afričke i svjetske muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana