Vrhunski muzičari i solisti u Banskom dvoru

Aleksdandra Madžar
Vrhunski muzičari i solisti u Banskom dvoru

Banjaluka - Poslije velikog uspjeha i odjeka koji je iza sebe ostavio Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata”, Banski dvor Kulturni centar pokreće još jednu značajnu muzičku priču, prvi džez festival “Intime Jazz Fest” i time nastavlja praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

Oni koji uživaju u zvucima džeza imaće priliku da od 24. do 27. novembra prisustvuju koncertima izuzetnih muzičara Bojana Zulfikarpašića, Vasila Hadžimanova, Matije Dedića i Marije Šestić, kao i nastupu  “Majamisty trio”.

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra, Mladen Matović objasnio je koncept ovog festivala.

- “Intime Jazz Fest“ je konceptualno zamišljen kao “kamerni”  festivalu džez muzike koji će se prevashodno fokusirati na vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez trija koji će ulaziti u festivalsku selekciju. Fokus prvog festivala je usmjeren na vrhunske regionalne i svjetske džez pijaniste tako da će ovogodišnji program obuhvatiti najeminentnije džez muzičare– naglasio je Matović

Svi koncerti će se održati u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom od 20 časova, a ulaznice za sve događaje su već u prodaji i mogu se kupiti po cijeni od 10 KM na biletarnici Banskog dvora. Biografije svakog od učesnika su izuzetno bogate, pa je nemoguće prepričati ih sve u ovom tekstu, sa ograničenim brojem redova. Ipak, treba podsjetiti da je Bojan Zulfikarpašić, muzičar, klavirista, kompozitor, aranžer i producent za trideset godina svog profesionalnog iskustva održao više od dvije hiljade koncerata na raznim svjetskim scenama, na brojnim umjetničkim projektima i sa različitim muzičarima svijeta. Vasil Hadžimanov svoj prvi solistički koncert u karijeri održao je upravo u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci. Naš poznati kompozitor i pijanista, koji se bavi džez i etno-muzikom, osnivač “Vasil Hadžimanov benda”, u  Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima poput Dejvida Gilmora i Kris Čika. U isto vreme je radio u “Tomandandy” studiju kao muzički programer.

Osnivanjem Vasil Hadžimanov benda počinje njegov i rad na spajanju etno-muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank, world music). Matija Dedić, budući da je odrastao u muzičkoj porodici, okružen muzičarima pop i tradicionalne muzike,  od malena je bio izložen uticajima raznih muzičkih žanrova. Rano je otkrio džez, spoznavši velike mogućnosti apstraktnog i ličnog pogleda na muziku.

 

Marija Šestić studije klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci upisala je sa trinaest godina. Diplomirala je i magistrirala kao najmlađi student u istoriji banjalučke Akademije umetnosti, a učestvovala je i na međunarodnim takmičenjima mladih pijanista. Godine 2007. predstavljala je BiH na “Evrosongu” sa pjesmom “Rijeka bez imena” u Helsinkiju i zauzela jedanaesto mjesto u ukupnom plasmanu.

Na domaćoj muzičkoj sceni “Majamisty trio” ide putem kojim još niko nije prošao, sa jasnim autorskim stavom koji će biti priznat u džez zajednici, a istovremeno biti razumljiv izvan nje.

Za svega nekoliko godina postojanja “Majamisty trio” se etablirao kao jedan od najznačajnijih domaćih džez sastava mlađe i srednje generacije.

Program festivala

24. novembar

Koncert džez pijaniste BOJANA ZULFIKARPAŠIĆA

25. novembar

Koncert džez pijaniste VASILA HADžIMANOVA   

26. novembar

Koncert džez pijaniste MATIJE DEDIĆA i MARIJE ŠESTIĆ

27. novembar

Koncert MAJAMISTY TRIO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana