Виолина пронашла пут до срца бањалучке публике

Данко Кузмановић
Виолина пронашла пут до срца бањалучке публике

У пуној Вијећници Банског двора одржан је концерт виолинске музике у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића", који су организовали Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошко друштво Републике Српске.

На концерту су наступили бањалучки музичари: виолиниста Иван Оташевић, виолинисткиња Лидија Бојиновић, пијанисткиње Жељка Јованић и Марија Шестић. На програму су биле познате композиције Баха, Брамса, Вјењавског, Сарасатеа, Блоха и Сен-Санса.

Тим поводом за "Глас Српске" говорили су Лидија Бојиновић, Иван Оташевић и Марија Шестић.

На питање колики је изазов, а колика одговорност свирати са другим музичарима на сцени Лидија Бојиновић је рекла да је то велика одговорност, али и велика част.

- Овај концерт за мене представља првенствено велику част, награду, али и одговорност. Одржати концерт у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића" је увијек посебна прилика, и сваке године се и солисти и сви састави који се представе, са свих одсјека наше академије, труде да буду на што вишем умјетничком нивоу и одрже репрезентативне концерте, што мислим да и успијевају - казала је Бојиновићева.

Професор Иван Оташевић је на то додао да му је била част наступити у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

- Ова манифестација баштини високе уметничке домете и постаје регионално препозната, и дати свој допринос у квалитетном концертном програму манифестације и у промоцији Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. Претходних година смо имали колеге из региона, а ове године смо се потрудили да се представимо публици домаћим снагама, младом фантастичном виолинисткињом Лидијом Бојиновић, која бележи сјајне солистичке наступе на изузетно високом професионалном нивоу, те са Жељком Јованић, сјајном пијанисткињом изузетне технике и музичке имагинације, и  пијанисткињом Маријом Шестић, са којом сам свирао вечерас и која је допринела да извођења буду на високом нивоу - казао је Оташевић.

На питање чиме су се водили приликом одабира репертоара Марија Шестић је казала да је репертоар бирао колега Иван Оташевић, а може се сврстати у озбиљан и захтјеван академски репертоар, који је изазов за сваког извођача, а такође је и веома интересантан публици.

- Програм је осмишљен тако да обухвати дјела класичног солистичког репертоара за виолину, али и различите периоде и стилове у музици, а све то кроз бисере виолинистичке музике, пажљиво сложене у лијепу цјелину и припремане уз много труда и љубави - додала је Бојиновићева.

Сви су се усагласили да је свирање пред публиком у исто вријеме задовољство и одговорност, поготово када је у питању домаћа публика, састављена од колега, студената и љубитеља музике.

Репертоар

На репертоару су се нашле "Чакона" у Де-молу Јохана Себастијана Баха, Соната у Де-молу Јоханеса Брамса, затим "Циганске мелодије" Пабла де Сарасатеа, "Нигун" Ернеста Блоха, "Полонеза у Де-дуру" Хенрика Вјењавског, те "Интродукција и Рондо каприћозо" Камија Сен-Санса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана