Vesna Šouc, dirigent: Vrijeme da se vratimo pravim vrijednostima

Aleksandra Glišić
Vesna Šouc, dirigent: Vrijeme da se vratimo pravim vrijednostima

Banjaluka - Svečane note Novogodišnjeg koncerta Banjalučke filharmonije sa nestrpljenjem očekuje vjerna publika, ali i oni koji se spremaju da prvi put uživaju na njihovom nastupu, 14. januara u Banskom dvoru.

Za sve njih dirigent Vesna Šouc iz Beograda ima poruku da ovaj muzički događaj nudi mnogo više nego što mogu da pretpostave.

- Veoma se radujem kad vidim mlade ljude u publici. Vreme je da se vratimo pravim vrednostima, da shvatimo koliko mnogo radosti i zadovoljstva, ali i i različitih emocija donosi klasična muzika. Dolaskom na koncert publici će se otvoriti novi vidici i potreba za slušanjem klasičnih melodija - rekla je Šouc, koja će dirigovati na koncertu čiji je početak po tradiciji zakazan za 12 časova.

Drugi dirigent na koncertu, za koji je ulaz slobodan, biće Vanesa Kremenović iz Banjaluke, a Šouc kaže da sa posebnim emocijama svaki put nastupa pred banjalučkom publikom.

- Vezana sam za Banjaluku na poseban način. Bila sam profesor na banjalučkoj Akademiji umjetnosti kada je osnovana. Sa radošću se sećam tih lepih i entuzijastičnih početaka Akademije, a ovaj grad sada ima vrlo ozbiljne muzičke sadržaje - priča Šouc, koja je dirigovala na više od 500 predstava i nekoliko stotina koncerata.

Podsjeća da većina novogodišnjih koncerata ima vrlo sličnu koncepciju, sve je u duhu praznika, a kompozicije su relativno kratke.

- Na repertoaru su valcer, polka, a ove godine i deo iz baleta "Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog, ali i čuvena "Rapsodija u plavom" - najavila je Šouc.

Ona je učestvovala na brojnim festivalima i bila dirigent na nastupima svih značajnih orkestara iz Srbije, ali i onim koji dolaze iz drugih zemalja.

- Uvek je Banjaluka imala sjajne muzičare, sarađujem sa operskim pevačima koji su iz ovog grada, a među njima je i solistkinja sa Novogodišnjeg koncerta Snežana Savičić-Sekulić, koja je moja draga saradnica. Kada god imam neki važan koncert u inostranstvu, na prestižnim mestima, kao što su Pariz i Sankt Peterburg, opredelim se za Snežanu, izvanrednog soprana i prvakinju beogradske Opere - rekla je Šouc, dobitnik značajnih priznanja kao što je Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Kao dirigent, podsjeća, obuhvata cijeli spektar angažmana, što znači da diriguje opere, balete, mjuzikle i simfonijsku muziku.

- Svaka od ovih kategorija ima svoju specifičnu težinu, veliku različitost, kako u samoj tehnici dirigovanja, tako i u pristupu i načinu rada - ukazuje Šouc, među čijim zaslugama su i osnivanje horova "Branko Radičević" i "Belkanto".

Organizacija

- Čast i zadovoljstvo mi je da drugu godinu zaredom dolazim u Banjaluku kao dirigent na Novogodišnjem koncertu. Orkestar je izvanredan, umetničkog kvaliteta, a organizacija besprekorna. Kolegama iz Banjalučke filharmonije i publici želim sve najlepše u 2017, pre svega dobro zdravlje i mnogo novih radosti i izazova - kaže Vesna Šouc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana