У Бањалуци сутра наступ Тамбураша и грчког мандолинског оркестра

Срна
У Бањалуци сутра наступ Тамбураша и грчког мандолинског оркестра

Бањалука - У Бањалуци ће сутра, поводом обиљежавања Дана града, бити одржан заједнички наступ Мандолинског оркестра грчког града Патра "Танасис Тсипинакис" и бањалучког Градског тамбурашког оркестра.

Поводом тога вршилац дужности начелника градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић и потпредсједник Скупштине града Саша Чудић пожељели су добродошлицу гостима из Грчке, истичући да ће овај наступ допринијети да се још више учврсте културне везе ових градова.


"Настојимо да различите културе доведемо у наш град и на тај начин потврдимо међународну културну сарадњу. Част нам је угостити Мандолински оркестар из Патре који годинама сарађује са Градским тамбурашким оркестром из Бањалуке и заједно нижу успјехе", рекла је Тривићева новинарима након састанка.

Она је истакла да је ова посјета из Патре посебно значајна за Бањалуку, која је сада у фази припрема за кандидатуру за "Европску пријестоницу културе".

"Сва искуства која у том правцу има град Патра биће нам значајна", нагласила је Тривићева.

Представник Градске управе Патра Елени Лека изразила је задовољство што су гости Бањалуке и истакла да је култура веома битна за сарадњу два града.

Предсједник Градског тамбурашког оркестра Бањалука Споменко Гузијан подсјетио је да је овај оркестар у оквиру партнерске сарадње са Патром гостовао у том грчком граду у октобру прошле године када су имали неколико наступа, од којих је најзначајнији био цјеловечерњи концерт у Театру "Аполон".

Он се нада да ће публика уживати на сутрашњем концерту.

Умјетнички директор Мандолинског оркестра Ваја Зепату рекла је да су за сутрашњи наступ припремили углавном дјела грчких композитора, прије свих Микиса Теодоракиса.

Мандолински оркестар града Патра основан је 1985. године, с циљем промовисања грчке музике на европској музичкој сцени. Оркестар је активан члан Европске асоцијације гитарских и мандолинских оркестара и сарађивао је са многим познатим грчким и европским диригентима, на музичким сценама широм Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана