Свјетски виртуози и лауреати фестивала наступили и у Бијељини

Срна
Свјетски виртуози и лауреати фестивала наступили и у Бијељини

Бијељина - Свјетски виртуози на хармоници и лауреати 11. угљевичког Међународног фестивала “Дани хармонике” одржали су вечерас гала концерт у Центру за културу у Бијељини.

Директор овог фестивала Славиша Перић рекао је новинарима да је у такмичарском дијелу наступило 300 учесника из 16 европских земаља и оцијенио да број и квалитет извођача расте из године у годину.

“Примарни циљ Фестивала је афирмација младих талената, хармонике и класичне музике на овим просторима, подиже ниво културне свијести и има едукативни карактер када је у питању публика”, истакао је Перић.

Перић је навео да је ове године значају манифестације допринијело и покровитељство предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, која је свечано отворила “Дане хармонике” у Угљевику.

Предсједник Свјетске асоцијације хармоникаша Мирко Патерини из Италије је уочи гала концерта у Бијељини рекао да је први пут присуствовао угљевичком фестивалу хармонике и да је међу учесницима уочио много талената. Умјетник на хармоници Јуриј Шишкин из Русије указао је на разноврсност коју доноси Фестивал “Дани хармонике”.

“Овај фестивал се од почетка одликовао великим професионализмом, од организације до квалитета учесника, а ове године видјели смо рекордан број талентоване дјеце и важно је истаћи да су они добили пажњу и од предсједника Републике Српске”, рекао је Шишкин.

Према његовим ријечима, многи учесници угљевичког фестивала хармонике могу бити конкуренција на било којем свјетском такмичењу. Традиционално, Фестивал “Дани хармонике” завршава се концертом лауреата на којем ће наступити и Јуриј Шишкин, у Центру лепих уметности Јована Колунџије у Београду, у уторак, 16. априла. Организатори “Дана хармонике” су Музичка школа “Корнелије Станковић”, Удружење умјетника “Артист” и Центар лепих уметности Јована Колунџије “Гуарнериус”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана