Свијет се опрашта од Чака Берија VIDEO

Агенције
Свијет се опрашта од Чака Берија VIDEO

Колеге, пријатељи и обожаваоци опраштају се од америчког пјевача и гитаристе, једног од оснивача рокенрола Чака Берија који је јуче преминуо у 91. години живота.

Бери је пронађен без свијести у свом дому у америчкој савезној држави Мисури, а смрт је проглашена у 13.26 по локалном времену.

Пјевач Ролингстонса Мик Џегер написао је на Твитеру да је Чак Бери био невјероватан умјетник и да његова музика остаје уклесана у срцима његових обожавалаца.

"Веома сам тужан због смрти Чака Берија. Желим да му се захвалим на инспиративној музици коју нам је подарио. Запалио је наше тинејџерске године и оживио снове да постанемо музичари и извођачи", написао је Џегер.

Џегеров колега из састава Ролингстон Кит Ричардс такође је изразио дубоко жаљење због одласка једне од највећих легенди рикенрола.

"Једно од мојих највећих свјетала се угасило", написао је Ричард.

Брус Спрингстин написао је на Твитеру да је Бери био најбољи стручњак, гитариста и један од највећих представника рокенрола.

Један од оснивача бенда "Бич бојси" Брајан Висон изразио је жаљење због одласка Чака Берија, наводећи да је он био велика инспирација и да ће наставити да живи кроз своју музику.

Хитови попут "Johnny B. Goode" и "Maybellene" нису обележили само каријеру Чака Берија, већ и читаву историју рокенрола.

Легендарни рок гитариста, познат по пјесмама о аутомобилима и женама, био је један од пионира рокенрол музике, нове приче коју је требало испричати младима. Био је текстописац који је разумио шта тинејџери желе.

Увео је ритам и блуз у главне елементе рокендрола. Такође је имао велики утицај на каснију рок сцену.

Његова каријера трајала је седам деценија.

Године 1984. добио је награду Греми за животно дјело и један је од првих чланова Рокенрол куће славних. Прославио се пјесмама као што су "Roll Over Beethoven"," Rock and Roll Music", "School Day", "Maybellene" и другим.

Чарлс Едвард Андерсон Бери рођен је у Сент Луису, и један је од првих музичара који је ушао у Рокенрол кућу славних, на њеном отварању 1986.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана