Свечано отворена манифестација „Дани Војина Комадине“

Срна
Свечано отворена манифестација „Дани Војина Комадине“

Источно Сарајево - Наступом Дјечијег хора Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево вечерас је на Музичкој академији у Источном Сарајеву свечано отворена манифестација „Дани Војина Комадине“, посвећена 20 година од смрти овог великог српског композитора.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић изјавила је новинарима да ова манифестација даје немјерљив допринос развоју потенцијала младих стваралачких снага, јер је Музичка академија та која ствара нове генерације младих умјетника, који својим дјелима настављају рад истакнутих умјетника са ових простора, као што је Војин Комадина.


„Спајајући своја дјела са онима који су некада стварали, млади данас дају немјерљив допринос развоју културе, што представља највећу снагу и значај ове манифестације“, нагласила је Ђаковићева.

Музичка академија у Источном Сарајеву, додаје Ђаковићева, дугогодишњи је партнер Министарства просвјете и културе Републике Српске и примјер вриједног, промишљеног и образовног субјекта у култури друштва у Српској.

„Ја бих вољела да и остали који се баве образовањем у умјетности, или се на било који други начин баве културом, слиједе примјер Музичке академије која даје простор младим умјетницима да се изразе и ослободе умјетност, и на тај начин допринесу развоју културе у нашем друштву“, навела је Ђаковићева.

Ђаковићева је додала да је стратешко опредјељење Министарства просвјете и културе Републике Српске његовање културног наљеђа, али и стварање услова за пун потенцијал умјетничке експресије и развој културе.

Професор на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву Зоран Комадина рекао је да ће дводневни програм овогодишње манифестације бити посвећен стваралаштву Војина Комадине и да ће посјетиоци моћи да чују много његових дјела.

„Циљ је да се та музика поново чује, да се подсјете они који су нешто чули и знали о композитору Комадини, али и да се ова средина опет покрене и да јој се да додатни импулс, како би се и нека друга дешавања везала за жДане Војина Комадинеж“, рекао је Комадина, који је син Војина Комадине.

Декан Музичке академије Униоверзитета у Источном Сарајеву Дражан Косорић рекао је да је Комадина један од најзначајнијих југословенских, БиХ и српских личности из свијета умјетничке музике, који је био и један од оснивача Музичке академије.

„Потрудићемо се да у оквиру ове манифестације окупљамо композитире, музичке ствараоце, извођаче, музичке педагоге и теоретичаре, да би се на тај начин више пажње посветило домаћем стваралаштву и савременој умјетничкој музици, која на нашим просторима није довољно заступљена“, закључио је Косорић.

Током вечерашњег програма приказан је и кратки документарни филм о животу и дјелу овог великог умјетника, а свој репартоар представили су и ученици Основне музичке школе „Војин Комадина“ из Зворника.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а у Београд је са родитељима дошао као избјеглица за вријеме Другог свјетског рата, како би се склонили од усташких злочина.

Средњу музичку школу „Станковић“ завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године. Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана