Србадији двије златне медаље у Шпанији

Александра Глишић
Србадији двије златне медаље у Шпанији

Бијељина - Побиједити 20 различитих земаља и култура могу само они који имају вољу, образовање, духовну ширину, континуитет у раду, квалитетну професионалну сарадњу са свјетским стручњацима.

Ријечи су ово диригента хора "Србадија" из Бијељине Десанке Тракиловић која је са овим ансамблом освојила двије златне медаље на Шестом међународном такмичењу хорова "Канта ал мар" одржаном у Калељи у Шпанији. 

Српско црквено и пјевачко друштво "Србадија" из Бијељине под диригентском управом Десанке Тракиловић и Јелене Милићевић-Тракиловић својим наступом отворило је фестивал у препуној катедрали у Калељи.

- Овим наградама се "Србадија" потврђује да постоји, као најуспјешнији хор са наших простора, и с правом заузима високо мјесто на ранг-листи најбољих хорова свијета - каже Тракиловићева додајући да је овим медаљама "Србадија" изборила директан пласман на Свјетску хорску олимпијаду у Јужној Африци 2018. године.

- На овом такмичењу смо још једном показали љепоту наше духовне музике, али и љепоту традиционалне српске пјесме, која се допала свима без обзира на то којој култури припадају - истиче Тракиловићева.

"Србадија" је освојила злато у категорији црквене музике и у категорији фолклора, у којој су били апсолутни побједници. На такмичењу су учествовала 34 хора из цијелог свијета.

- Континуитет Јелениног и мог рада и 25 година од обнављања хора "Србадија", првенствено црквеног хора, потврђују се оваквим наградама, које су важне за наш ансамбл, за Бијељину и за цијелу Републику Српску - нагласила је Тракиловићева напомињући да је фестивал одржан од 25. до 29. октобра.

"Србадија" се такмичила у двије категорије - духовна хорска музика и фолклор - традиционална музика у јакој конкуренцији хорова из цијелог свијета. На Међународном такмичењу у Калељи наступили су хорови из Кине, Колумбије, Конга, Финске, Њемачке, Ирске, Израела, Индонезије, Италије, Норвешке, Јужне Африке, Словеније, Шпаније, Шведске, Швајцарске, Турске, са Филипина и из других држава.

На овом свјетском такмичењу хор "Србадија" био је једини представник из Републике Српске и БиХ.

"Мајске музичке свечаности"

Репертоар хора "Србадија" чине духовна и свјетовна дјела домаћих и свјетских композитора. Од 2002. године хор је организатор годишњег међународног фестивала хорске музике "Мајске музичке свечаности" у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана