Рокер одушевио публику Шуманом и Листом

Данко Кузмановић
Рокер одушевио публику Шуманом и Листом

Бањалука - У посљедњих неколико мјесеци у Банском двору Културном центру имали смо прилике да видимо и чујемо неке од најзначајнијих пијаниста на нашим просторима. Овај пут је бањалучку публику својим свирањем, харизмом и енергијом одушевио пијаниста Небојша Максимовић, који је носилац првог умјетничког доктората у Београду.

Биографија овог рокера, судећи по облачењу које одмах упада у очи, а који свира класику и који је недавно постао ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду, је заиста све само не скромна. О томе свједочи чињеница да је почео да свира са своје двије године, а већ у четвртој био примљен у музичку школу “Мокрањац”. Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста с оркестрима у свим најзначајнијим салама Србије, Црне Горе, Републике Српске, Италије и Грчке.

Што се тиче избора композиција које изводи на наступима, Максимовић је објаснио да се најбоље осјећа када свира дјела из периода романтизма.

- Репертоар ми је највећим делом базиран на романтизму 19. века и почетку 20. века, тако да су ту Шопен, Лист, Шуман, Рахмањинов, Скрјабин, Чајковски и неки други. Прошле године, када сам наступао овде, свирао сам Бетовенову сонату, дакле, свирам и старија дела, али се најпријатније осећам у романтизму. Ту осећам највећи дијапазон и могућности и емоција, као и изазова како тонских, музичких, тако и техничких - казао је Максимовић.

Класична музика је неријетко тешко разумљива просјечном слушаоцу, али како је сам пијаниста рекао, то не смије да нас спријечи да уживамо у самој музици.

- Међу Шумановим делима која сам изводио су и симфонијске етиде. Шуман је јако компликован и за схватање и за извођење, понекада и за упућеног слушаоца. Код њега има толико различитих карактера и толико различитих димензија да је подухват да то све похватате, поготово зато што је склон претеривању. Што се Листа тиче, свирао сам неколико Хоровицевих транскрипција Листа које су ми ужа специјалност, јер сам то радио и у свом докторату - рекао је Максимовић.

Увијек настоји да у својим интерпретацијама расвијетли идеје самих композитора.

 - Код интерпретације класичних композитора битно је дочарати све карактере које су они уносили у своја дела. На пример, ових 13 симфонијских етида, то значи да ту има 13 различитих карактера те композиције, и битно је направити целину. Када је о Листу реч, исто тако. Код Листа увек има религиозних и филозофских момената, а и ђаволски је виртуозан, тако да настојим да то дочарам публици - објаснио је Максимовић.

Историјски контекст

 

Максимовић је објаснио и колико је битно знати историјски контекст у којем су настајала дјела која изводи.

- Мени је битан историјски контекст да бих схватио дух епохе. Када свирате барок, не можете га свирати на исти начин као романтизам. Наравно, немамо ни инструменте које су имали у то доба. Морате имати границу епохе у којој се крећете. Кад свирате Баха, то радите на један начин, а када свирате Прокофјева, то радите на потпуно други начин - навео је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана