Raskoš melodija u zagrljaju Simfonijskog orkestra

Aleksandra Glišić
Raskoš melodija u zagrljaju Simfonijskog orkestra

Banjaluka - Muzička tradicija - Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije nastavljena je juče u Banskom dvoru Kulturnom centru na radost brojne publike.

Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije uz dirigenta Vesnu Šouc pokazao je raskoš umjetničke muzike, a kao solisti su nastupile operske dive Dunja Simić, Snežana Savičić-Sekulić i violinistkinja Lidija Bojinović.

Publika je kao i prethodnih godina ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta, a zbog velikog interesovanja dio posjetilaca je stojeći ispratio nastup.

Koncertu su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke i Srpske.

Praznični nastup protekao je u znaku djela Čajkovskog, Pučinija, Dvoržaka, Štrausa, Biničkog...

- Šef dirigent Vanesa Kremenović i ja imali smo obavezu da sastavimo repertoar po svjetskim standardima. Radujemo se što su na koncertu nastupile Dunja Simić i Snežana Savičić-Sekulić, koje obje baštine svjetsku karijeru i nastupaju širom Evrope i regiona. Takođe se predstavila i mlada violinistkinja Lidija Bojinović iz Banjaluke, koja se nametnula kvalitetnim solističkim koncertima u protekloj godini - rekao je Otašević.

Naveo je da imaju jasno definisane planove za naredne godine.

- Želimo da Republika Srpska dobije u skoroj budućnosti svoju državnu instituciju iz oblasti kulture - filharmoniju koja će biti i prva javna ustanova iz segmenta muzičke umjetnosti - kazao je Otašević.

Ističe da je Banjalučka filharmonija 2017. godine imala najdinamičniju sezonu do sada, sa izuzetno kvalitetnim koncertnim nastupima u zemlji i inostranstvu. Održano je ukupno 15 odličnih cjelovečernjih koncerata.

Banjalučka filharmonija je osnovana u januaru 2010. godine. Njene članove i rukovodstvo čine mladi, ali već priznati umjetnici, kako na domaćoj sceni, tako i u Evropi.

Podrška mladima

- Podrška domaćim mladim umjetnicima je veoma važna za umjetničku scenu Republike Srpske, budući da domaći umjetnici obezbjeđuju kontinuitet i čine umjetnički kapacitet Republike Srpske - kaže Ivan Otašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana