Приказана савремена умјетност и дјело Владе Милошевића

М. М.
Приказана савремена умјетност и дјело Владе Милошевића

Бањалука - Манифестација “Дани Владе Милошевића” затворена је у Банском двору Културном центру концертом студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Академија умјетности Универзитета у Бањалуци је као организатор манифестације овогодишњи програм посветила промоцији студената и фокус је био на домаћем умјетничком кадру. Најталентованијим студентима припала је част не само да отворе него и да затворе ову угледну манифестацију. На овај начин обиљежено је 20 година постојања Академије умјетности.

- Овим смо показали домете савремене умјетности и дјелатност Владе Милошевића. Заокружили смо једну причу коју ћемо настојати даље да његујемо - рекла је декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик.

На манифестацији је наступило више од стотину умјетника из региона и цијеле Европе.

Програм манифестације је у протеклих седам дана организован у простору Академије, Дјечијег позоришта РС, Музеја РС и на тврђави Кастел. Бањалучка публика је имала прилику да погледа изложбу 8. свјетско бијенале плаката, да присуствује радионицама традиционалних аерофоних инструмената, предавањима “Традиција на (с)цени: Женске приче - Ал' залуду што си л'јепа”, “По записима мелографа 20. вијека”, “Између похвале и заборава: Иван Бајде и његови неуобичајени инструменти”, концерту камерне музике, концерту композитора савремене музике, хорске музике, наступу Бартоломеја Станковића “Balkan Madness BH edition”, концерту Ловра Мерчепа и Крешимира Старчевића “Умијеће транскрипције”, те догађају “Владо С. Милошевић и српска православна музика”. Одржан је научни скуп “Владо С. Милошевић: етномузиколог, композитор и педагог”, промовисан зборник радова “Традиција као инспирација”, а приказани су и студентски филмови.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана