Пјевачки деби уз подршку професора

Александра Маџар
Пјевачки деби уз подршку професора

Бањалука - Велика пажња домаћих умјетника и стручњака у култури, као и медија, ових дана усмјерена је на припреме прве оперете у Бањалуци "Орфеј у подземљу" Жака Офенбаха.

У велики продукцијски пројекат сигурно је упловила бањалучка Академија умјетности, ангажујући своје студенте и професоре да би оперета 29. априла у пуном сјају оживјела на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Спектакуларни догађај спустиће завјесу на овогодишњу манифестацију "Дани Владе С. Милошевића". Диригентске палице Бранке Радошевић-Митровић и Огњена Бомоштара држе оркестар и пјеваче "под контролом". За све учеснике оперета је велико искуство и лијеп печат у умјетничкој каријери, па тако и за оперску пјевачицу Миљану Брезичанин, која тумачи главни лик, Еуридику. Овом улогом Миљана ће полагати завршни испит на мастер студију на бањалучкој Академији умјетности у класи професора Дуње Симић.

- Велика ми је част што учествујем у овом пројекту, јер ми је то мастер рад, а и главна улога. Све то заједно носи огромну одговорност, али и ужитак. Први пут се сусрећем са оперетским жанром и позоришном сценом, тако да је ово мој пјевачки деби - истакла је Брезичанинова.

Снажну подршку све ове године кроз знање и искуство добијала је од оперске диве Дуње Симић, која је својим раскошним гласом освајала свјетске сцене.

- Морам подржати ову прилику која нам се свима коначно указала, како Бањалучанима, тако и свим професионалцима који учествују у великој продукцији - казала је Симићева.

Поносна је, како је рекла, на своју ученицу, којој се пружила прилика да завршни испит озваничи пред публиком, а не, као већина студената, иза затворених врата.

- Миљана има урођени сценски нерв којим плијени. Ова улога Еуридике јој савршено одговара и на њој се много радило. Морам споменути и мецосопрана Ану Симанић, која је такође дипломирала у мојој класи, а појављује се и у оперети - истакла је Симићева.

Као и у свим људским односима, приватним и пословним, и оне су током рада наилазиле на несугласице, али то није никада утицало на крајњи резултат.

- Њен темперамент је било тешко укротити и за све то што је сметало у кабинету била је неопходна карика која је дала овај резултат на сцени. Морате у себи имати то некакво "умјетничко лудило" које се осјети, јер умјетник се рађа, а пјевач постаје - казала је Симићева.

Са овим мишљењем се сложила и млада оперска пјевачица.

- Огромна је ствар имати такву оперску диву за свог педагога и сарађивати са неким ко је искусио толико ствари на сцени. Без обзира на мале несугласице у карактеру, професионална сарадња је право богатство - казала је Брезичанинова.

Осврнула се и на своју улогу у оперети, Еуридику, за коју је рекла да је много различита од ње.

- Много сам се трудила, али и редитељ Горан Дамјанац ми је пуно помогао. Мислим да ће публика бити одушевљена и да ће бити велико интересовање за представу. Иако рад на комаду траје шест мјесеци, не могу да кажем да се умарам, јер није напорно, него предивно - казала је Брезичанинова.

Нова ера

- "Орфеј у подземљу" је велики успјех свих протагониста. Изузетно се напорно радило, а они су причом која се одвија на сцени унијели виц у нашу свакодневицу. Публика ће бити одушевљена, јер да бисте припремили публику на оперски жанр, не можете почети са нечим тешким. Мислим да је ово увод у неку нову еру у Бањалуци - рекла је Дуња Симић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана