Pjevačka družina Svetlane Spajić nastupila u Banskom dvoru: Tradicionalna narodna pjesma je živa stvar

Danko Kuzmanović
Pjevačka družina Svetlane Spajić nastupila u Banskom dvoru: Tradicionalna narodna pjesma je živa stvar

Banjaluka - Pjevačka družina Svetlane Spajić je prvi put nastupila u Banjaluci sa celovečernjim koncertom. Velika mi je čast da je to baš u Banskom dvoru. Težište programa je bilo na pesmama iz Bosanske Krajine, i susednih regija - Korduna, Like, zapadne Slavonije i Dalmacije, dakle iz srpskih zemalja.

Rekla je ovo predvodnik družine Svetlana Spajić nakon koncert u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Spajićeva je naglasila da je ovaj koncert ujedno i omaž pjevačke družine radu Vlade Miloševića, velikana srpske etnomuzikologije, koji je dosta uticao na rad grupe.

Spajićeva je ukratko objasnila specifičnosti srpskog etno-izraza u odnosu na ukupan balkanski.

- Pre svega, ja ovo više ne zovem etno-muzikom, čak više ne govorim ni “tradicionalna”. Tradicionalna narodna pesma je živa stvar. Jedno pametno banjalučko dete je jednom reklo da pevamo pesme iz naroda. Osobenosti srpskog tradicionalnog pevanja, u odnosu na druge regije postoje. Kao glavna karakteristika srpskog tradicionalnog pevanja je sekundno pevanje koje se javlja u svim regijama gde Srbi žive, ili su živeli, kao i pevanje na bas sa velikom kvintom na kraju. Drugim rečima - Srbi iz Timočke Krajine i Srbi iz Kninske Krajine mogu da sednu i da pevaju zajedno - kazala je Spajićeva.  

Pored Svetlane Spajić ovu pjevačku družinu čine Jovana Lukić, Suzana Đorđević, Marija Meršnik i Ana Mratinković.

Član Pjevačke družine Svetlane Spajić, Jovana Lukić je rekla da je veliko i značajno iskustvo sarađivati sa Svetlanom Spajić.

- Sa Svetlanom je zaista jedno veliko iskustvo raditi, životno mogu reći. Pre svega zbog toga što Svetlana doživljava tradicionalnu narodnu pesmu kao živu stvar i zaista sve svoje napore ulaže u to da se kontakt s pravim nosiocima tradicije obnavlja. Tako da se družimo s njima, posećujemo se, i učimo direktno pesme od njih - kazala je Lukićeva, te dodala da je prelijepo iskustvo putovati po svijetu i imati priliku da bude neko ko može da promoviše svoju kulturu.

Spajićeva je bila učesnica brojnih domaćih i međunarodnih muzičkih i pozorišnih projekata, a nastupala je sa poznatim umjetnicima i muzičarima, izvodeći tradicionalnu, ali i savremenu i improvizovanu svjetsku muziku.

Već skoro tri decenije ona je čuvar i neko ko njeguje tradicionalnu srpsku kulturu. Sakupljala je i učila od izvornih pjevača najstarije generacije i svojim radom na terenu i izučavanjem, zabilježila je zaista značajne momente o muzici ovih prostora.

U tom procesu učenja i sakupljanja, posljednjih godina nije sama. Tu joj društvo čine i članice grupe. Jovana Lukić je ispričala kako izgleda proces učenja tradicionalnog pjevanja od starijih generacija.

-  To je prirodan proces uspostavljanja ljudskog odnosa i prijateljstva sa tim ljudima. Vi niste tu samo da uzmete od njih to što vam treba i odete, već jednostavno želite da saznate sve o njima i da ih saslušate, i da preuzmete celi paket od njih - rekla je Lukićeva.

Pjevačka družina Svetlane Spajić nastupala je u prestižnim koncertnim dvoranama Koncertgebau (Amsterdam), Koncerthaus (Beč), Rasa, “Teatro Real” (Madrid), Tajvanska nacionalna koncertna dvorana, Muzej savremene umjetnosti (Los Anđeles) i na festivalima širom Evrope, Azije i u SAD.

Sastav redovno nastupa i na narodnim saborima u Srbiji, Kninskoj Krajini i Slavoniji. Album “Siv sokole” su objavile 2012. godine, a nakon toga, 2014. godine i album sa čuvenom pjevačicom iz Crnuće, Olgom Krasojević. Album “Pesme iz Jasenovca”  na kojem pjevaju sa pjevačicom iz Jasenovca Smiljom Kotur objavljen je 2016. godine, a trenutno rade i na novom izdanju.

O grupi i planovima

 

Spajićeva je progovorila i o budućim planovima, snimanju albuma i nastupu u Maroku.

- Uskoro počinjemo sa snimanjem novog, drugog samostalnog, albuma. Ovu grupu karakteriše rad i nastupi i usvajanje pesama od tradicionalnih pevača starije generacije. Težište će biti na pesmama Bosanske Krajine i Korduna, i tih predela. U junu smo pozvane na čuveni svetski festival sakralne i tradicionalne muzike u Fesuu u Maroku, na 25. jubilarno izdanje tog festivala. Prošle godine smo tradicionalno bile u Tajvanu na turneji, tamo smo već poznate - naglasila je Svetlana Spajić. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana