Пјевачка дружина Светлане Спајић наступила у Банском двору: Традиционална народна пјесма је жива ствар

Данко Кузмановић
Пјевачка дружина Светлане Спајић наступила у Банском двору: Традиционална народна пјесма је жива ствар

Бањалука - Пјевачка дружина Светлане Спајић је први пут наступила у Бањалуци са целовечерњим концертом. Велика ми је част да је то баш у Банском двору. Тежиште програма је било на песмама из Босанске Крајине, и суседних регија - Кордуна, Лике, западне Славоније и Далмације, дакле из српских земаља.

Рекла је ово предводник дружине Светлана Спајић након концерт у Банском двору Културном центру.

Спајићева је нагласила да је овај концерт уједно и омаж пјевачке дружине раду Владе Милошевића, великана српске етномузикологије, који је доста утицао на рад групе.

Спајићева је укратко објаснила специфичности српског етно-израза у односу на укупан балкански.

- Пре свега, ја ово више не зовем етно-музиком, чак више не говорим ни “традиционална”. Традиционална народна песма је жива ствар. Једно паметно бањалучко дете је једном рекло да певамо песме из народа. Особености српског традиционалног певања, у односу на друге регије постоје. Као главна карактеристика српског традиционалног певања је секундно певање које се јавља у свим регијама где Срби живе, или су живели, као и певање на бас са великом квинтом на крају. Другим речима - Срби из Тимочке Крајине и Срби из Книнске Крајине могу да седну и да певају заједно - казала је Спајићева.  

Поред Светлане Спајић ову пјевачку дружину чине Јована Лукић, Сузана Ђорђевић, Марија Мершник и Ана Мратинковић.

Члан Пјевачке дружине Светлане Спајић, Јована Лукић је рекла да је велико и значајно искуство сарађивати са Светланом Спајић.

- Са Светланом је заиста једно велико искуство радити, животно могу рећи. Пре свега због тога што Светлана доживљава традиционалну народну песму као живу ствар и заиста све своје напоре улаже у то да се контакт с правим носиоцима традиције обнавља. Тако да се дружимо с њима, посећујемо се, и учимо директно песме од њих - казала је Лукићева, те додала да је прелијепо искуство путовати по свијету и имати прилику да буде неко ко може да промовише своју културу.

Спајићева је била учесница бројних домаћих и међународних музичких и позоришних пројеката, а наступала је са познатим умјетницима и музичарима, изводећи традиционалну, али и савремену и импровизовану свјетску музику.

Већ скоро три деценије она је чувар и неко ко његује традиционалну српску културу. Сакупљала је и учила од изворних пјевача најстарије генерације и својим радом на терену и изучавањем, забиљежила је заиста значајне моменте о музици ових простора.

У том процесу учења и сакупљања, посљедњих година није сама. Ту јој друштво чине и чланице групе. Јована Лукић је испричала како изгледа процес учења традиционалног пјевања од старијих генерација.

-  То је природан процес успостављања људског односа и пријатељства са тим људима. Ви нисте ту само да узмете од њих то што вам треба и одете, већ једноставно желите да сазнате све о њима и да их саслушате, и да преузмете цели пакет од њих - рекла је Лукићева.

Пјевачка дружина Светлане Спајић наступала је у престижним концертним дворанама Концертгебау (Амстердам), Концертхаус (Беч), Раса, “Театро Реал” (Мадрид), Тајванска национална концертна дворана, Музеј савремене умјетности (Лос Анђелес) и на фестивалима широм Европе, Азије и у САД.

Састав редовно наступа и на народним саборима у Србији, Книнској Крајини и Славонији. Албум “Сив соколе” су објавиле 2012. године, а након тога, 2014. године и албум са чувеном пјевачицом из Црнуће, Олгом Красојевић. Албум “Песме из Јасеновца”  на којем пјевају са пјевачицом из Јасеновца Смиљом Котур објављен је 2016. године, а тренутно раде и на новом издању.

О групи и плановима

 

Спајићева је проговорила и о будућим плановима, снимању албума и наступу у Мароку.

- Ускоро почињемо са снимањем новог, другог самосталног, албума. Ову групу карактерише рад и наступи и усвајање песама од традиционалних певача старије генерације. Тежиште ће бити на песмама Босанске Крајине и Кордуна, и тих предела. У јуну смо позване на чувени светски фестивал сакралне и традиционалне музике у Фесуу у Мароку, на 25. јубиларно издање тог фестивала. Прошле године смо традиционално биле у Тајвану на турнеји, тамо смо већ познате - нагласила је Светлана Спајић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана