Пјесма из Српске путује широм Европе

Александра Глишић
Пјесма из Српске путује широм Европе

Бањалука - Млади бањалучки композитор Далибор Ђукић, који је и први доктор композиције у Републици Српској, својим дјелима осваја сцене широм Европе.

До краја године пет Ђукићевих композиција биће премијерно изведено у Детмолду, Београду, Никшићу, Сарајеву, Градишци, Приједору, Теслићу...

На 26. међународној трибини композитора у Београду недавно је заживјела композиција „Први дувачки квинтет“, коју такође Ђукић потписује.

- Композиција „Фидгетџ“ биће ускоро изведена у Детмолду, у Hochschule фuр Musik. Дјело „Игра корака“ посветио сам бањалучком ансамблу „Бандонеон сквер“, а „Фиеро“, бањалучком квартету флаута „Флутете“ - каже Ђукић.

Додаје да ускоро очекује премијерно извођење композиција „Дуо Лагримас“ и „Дуо Фантастицо“ у Сарајеву.

- Обје композиције извешће проф. Данијела Газдић-Кљајић, са којом имам изванредну сарадњу, која ми је већ недавно премијерно извела композицију „Скомраска игра“, за хармонику соло - прича Ђукић.

Наставља да је за флаутисткињу Александру Копић написао дјело „Ад Либитум“, а она ће на концертној турнеји заједно са саксофонистом Срђаном Пауновићем извести и Ђукићеву композицију „Дуо Империосо“.

  • У припреми је и композиција посвећена хармоникашу Стефану Ћехи и Симфонијском оркестру Мостар, под називом „Balkan Eroico “. Инспирисана је фолклором, јер како фолклорна традиција интензивно живи у мени и свакодневно ме богати својим љепотама, настојим да јој се са изузетном вјерношћу одужим - истиче Ђукић, напомињући да у својој музичкој радионици вриједно ствара нова дјела.

Хорски сусрети

Композиција Далибора Ђукића „Сенсибиле“ премијерно је изведена на недавно одржаном 22. интеррегионалним омладинским хорским сусретима у Охзенхаузену, на Државној академији за музичку омладину савезне њемачке покрајине Баден Виртемберг

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана