Održana revija filmova studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci

Nataša Lazukić
Održana revija filmova studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci

Banjaluka - Studenti smjera za film i televiziju na Akademiji umjetnosti prikazali su svoje ispitne filmove na reviji održanoj u četvrtak, 12. aprila, u Domu omladine u Banjaluci.

Revija filmova predstavlja dio programa "Dani Vlade S. Miloševića" gdje su predstavljeni radovi studenata čije teme ispituju različitu društvenu tematiku i razgrću mrak predrasuda.

- Predstavili su se studenti sa sedam ispitnih radova, to su kratki filmovi studenata druge, treće i četvrte godine - rekao je Duško Gajić, profesor sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Zadivljeni pogledi posjetilaca su govorili da su osjetili nevjerovatnu kreativnu energiju koja je izbijala iz svakog snimljenog kadra.

- Film "Bolji dani" se bavi jednom običnom pričom između dva druga kojima se prijateljstvo raspada, a snimljen je na lokaciji istoimene pivnice u Banjaluci - rekao je autor Boris Andrejević.

Bez obzira na teškoće prilikom snimanja filma "Srklet", autor Inga Kukobat je zadovoljna kako je sve na kraju ispalo.

- Snimanje "Srkleta" je trajalo dva dana, a proteklo je jako napeto jer smo snimali nasred klizišta. Zadatak je bio da sve bude u jednom kadru, a svaka greška je morala da vraća taj kadar ispočetka dok ne bude dovedeno do savršenstva - rekla je Kukobatova.

Film "Ulična svjetla" Marka Brkića bavi se tematikom depresije koja je ozbiljan problem i veliki izazov za umjetnost.

- Depresiji se na našim prostorima ne posvećuje dovoljno pažnje. Istraživao sam izvore depresije, što je bilo interesantno jer je kod svakog subjektivno. Nekim ljudima određeni problemi su veliki, a neki ih ne primjećuju. Cilj mi je da motivišem ljude svojom umjetnosti i zato ovaj film ima srećan ishod - rekao je Brkić.

Ispitivanjem složenosti ljubavnih odnosa i potomstva bavila se Sara Radosinović kroz svoj film.

- "Minute" smo snimali jedan dan, ali smo imali ukupno pet proba prije toga. Ova revija filmova je bila sjajna prilika da praktično pokažemo šta smo spremili - rekla je Radosinovićeva.

Publika je prepoznala kvalitet rada studenata banjalučke Akademije umjetnosti i moći će do 30. aprila pratiti raznovrsne sadržaje u sklopu manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Raznovrsnost sadržaja

Na reviji su prikazani filmovi: "Omen" Milana Banjca, "Minute" Sare Radosinović, "Ulična svjetla" Marka Brkića, "Bolji dani" Borisa Andrejevića, "Srklet" Inge Kukobat, "Srna" Igora Đurđevića i "Veze" Vanje Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana