Održan vaskršnji koncert u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

Srna
Održan vaskršnji koncert u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu

Sarajevo - Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” održalo je večeras vaskršnji koncert u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu.

Dirigent “Sloge” Stefan Mojsilović rekao je da se hor predstavlja najljepšim kompozicijama koje se uobičajeno izvode za Vaskrs, dodajući da one još ljepše zvuče u izvođenju horova koji takođe učestvuju na ovom koncertu.

“Na repertoaru su savremene kompozicije domaćih i stranih autora pravoslavne crkvene muzike, a takođe i neki najstariji napjevi na kojima počiva pravoslavna muzika”, rekao je Mojsilović prije početka koncerta.

Prema njegovim riječima, iznenađenje za publiku je grupa “Dar” iz Banjaluke koju čine pet djevojaka, a koje pjevaju crkvene pjesme, odnosno vaskršnje himne i tropare na više jezika.

Mojsilović je pojasnio da je riječ o jezicima koji se kod nas rijetko mogu čuti kao što su starogrčki i grčki, te dodao da će članica ove grupe iz Sirije, koja studira u Banjaluci, pjevati na arapskom.

Nastup SPD “Sloga” uveličalo je i Srpsko pjevačko društvo “Bogoljublje” iz Doboja koje ima 60 članova, zaljubljenika u duhovnu, ali i horsku muziku.

Na koncertu, organizovanom u saradnji sa crkvenom opštinom Dolačkom i humanitarnim udruženjem “Dobrotvor” iz Sarajeva, učestvuju skoro svi članovi “Sloge”.

Srpsko pjevačko društvo “Sloga” je najstariji hor u Sarajevu, osnovan 1888. godine. Hor danas ima između 30 i 35 članova, a njeguje crkvenu i svjetovnu horsku muziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana