Održan koncert Radost i ljepota vjere

Održan koncert Radost i ljepota vjere 03.03.2018 21:44 | Srna

Banjaluka - U Banjaluci je večeras održan zajednički koncert četiri vjerske zajednice u BiH pod nazivom "Radost i ljepota vjere", koji je organizovao Odbor za međureligijsku saradnju Banjaluka pri Međureligijskom vijeću BiH.

Koncertu je, između ostalih, prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je istakao da je BiH specifična zemlja po mnogim pitanjima, zbog čega je vrlo važno da na svim nivoima bude saradnja kakva postoji među vjerskim zajednicama.

"Vjerske zajednice su radile ovaj projekat i on svakako zaslužuje pažnju javnosti i treba da bude pokazatelj kako u svim segmentima društva treba da radimo", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je BiH na putu ka Evropskoj uniji, te izrazio uvjerenje da ovakvi događaji doprinose tom putu.

Predstavnik Sekretarijata Mađureligijskog vijeća BiH Hrvoje Vranješ istakao je da je Odbor za religijsku saradnju u Banjaluci dio široke ljudske priče Međureligijskog vijeća u BiH kojom se kroz međureligijski dijalog želi izgraditi međusobno pomirenje u BiH.

"Ovaj koncert je plod dobre saradnje između predstavnika vjerskih zajednica u Banjaluci i potvrda da se može zajedno raditi, stvarati i širiti krug pomirenja i tolerancije", naglasio je Vranješ.

Predstavnik Rimokatoličke crkve Davor Plećina naveo je da za Banjaluku ovaj koncert znači mnogo, jer je riječ o jedinstvenom događaj, o četiri vjerske zajednice koje su zajedno u službi mira, pomirenja i izgradnje bolje budućnosti.

Na koncertu koji je održan u Kulturnom centru Banski dvor nastupili su muški kamerni ansambl "Istočnik - Sveti Platon Banjalučki", klapa Bratovštine svetog Stjepana Prvomučenika iz Gruda, muški hor "Sejfulah" iz Konjica i Jevrejska porodica Kolonomos iz Kreševa.

Projekat "Radost i ljepota vjere", kroz koji je došlo do organizacije koncerta, pokrenuo je Odbor za međureligijsku saradnju Banjaluka pri Međureligijskom vijeću BiH.

Koncertu je prethodio ciklus predavanja u okviru kojih su u svakoj od četiri velike vjerske zajednice u Banjaluci predavači govorili o temama bitnim za životni vijek čovjeka u vjeri, a zatim je svaka vjerska zajednica odabrala učesnika koncerta, koji ih je predstavio izvođenjem duhovnih ili tradicionalnih pjesama.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica