Odlazak prve trube evropskog džeza

Milanka Mitrić
Odlazak prve trube evropskog džeza

Varšava - Poljski trubač, kompozitor i jedna od najznačajnijih ličnosti evropskog džeza Tomaš Stanko preminuo je u 76. godini u Varšavi. Njegov rad je bio usko povezan sa fri-džezom i avangardom.

Karijeru je započeo kasnih pedesetih godina prošlog vijeka u Krakovu, a slavu je stekao sa džez muzičarima kao što su Džek de Džonet i Dejv Holand. Na njegovu muziku ranog perioda su uticali Majls Dejvis i Čet Bejker, a kasnije je bio privučen fri-džezom i muzikom Orneta Kolmana i Dona Čerija. Godine 1963.

Stanko se pridružio kvintetu pijaniste Kšištofa Komede i snimio jedanaest albuma s njim. Među tim albumima su: “Suspended Night”, “Soul of things”, “Matka Joanna” i “Lontano”. Od 1970. godine je sarađivao sa Kšištofom Penderekijem i Donom Čerijem. Formirao je orkestar, koji su, osim njega, činili Tomaš Šukalski i finski bubnjar Edvard Vesala. Od 1975. godine je nastupao sa Adamom Makovičem. U tom periodu je nastupao sa Hauardom Džonsonom, Čikom Frimanom, Arildom Andersenom i Jonom Kristensenom.

Godine 1993. je osnovao novi kvartet i međunarodni kvartet koji su činili Bobo Stenson, Toni Oksli i Anders Jormi. Nakon nekoliko godina oformio je grupu sa kojom je svirao pjesme Kšištofa Komede. Stanko je za života stvorio mnogo divnih i značajnih albuma, među kojima su: “Fish Face”, “Unit” (sa Adamom Makovičem), “Balladyna”, “Chameleon”, “Leosia”, “From the Green Hill”, “Music For K”, “Jazzmessage from Poland”, “Purple Sun” i “Dark Exes”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana