Одлазак прве трубе европског џеза

Миланка Митрић
Одлазак прве трубе европског џеза

Варшава - Пољски трубач, композитор и једна од најзначајнијих личности европског џеза Томаш Станко преминуо је у 76. години у Варшави. Његов рад је био уско повезан са фри-џезом и авангардом.

Каријеру је започео касних педесетих година прошлог вијека у Кракову, а славу је стекао са џез музичарима као што су Џек де Џонет и Дејв Холанд. На његову музику раног периода су утицали Мајлс Дејвис и Чет Бејкер, а касније је био привучен фри-џезом и музиком Орнета Колмана и Дона Черија. Године 1963.

Станко се придружио квинтету пијанисте Кшиштофа Комеде и снимио једанаест албума с њим. Међу тим албумима су: “Suspended Night”, “Soul of things”, “Matka Joanna” и “Lontano”. Од 1970. године је сарађивао са Кшиштофом Пендерекијем и Доном Черијем. Формирао је оркестар, који су, осим њега, чинили Томаш Шукалски и фински бубњар Едвард Весала. Од 1975. године је наступао са Адамом Маковичем. У том периоду је наступао са Хауардом Џонсоном, Чиком Фриманом, Арилдом Андерсеном и Јоном Кристенсеном.

Године 1993. је основао нови квартет и међународни квартет који су чинили Бобо Стенсон, Тони Оксли и Андерс Јорми. Након неколико година оформио је групу са којом је свирао пјесме Кшиштофа Комеде. Станко је за живота створио много дивних и значајних албума, међу којима су: “Fish Face”, “Unit” (са Адамом Маковичем), “Balladyna”, “Chameleon”, “Leosia”, “From the Green Hill”, “Music For K”, “Jazzmessage from Poland”, “Purple Sun” и “Dark Exes”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана