Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije: Najljepša praznična umjetnička muzika na sceni

Aleksandra Glišić
Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije: Najljepša praznična umjetnička muzika na sceni

Banjaluka - Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije biće održan 14. januara u 12 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

- Kada se na kraju sezone i pred početak nove, prave analize proteklog perioda, drago mi je da je Banjalučka filharmonija 2017. godine imala svoju svakako najdinamičniju sezonu do sada, sa izuzetno kvalitetnim koncertnim nastupima u zemlji i inostranstvu. Održano je ukupno 15 odličnih cjelovečernjih koncerata - rekao je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Dodaje da je novogodišnji koncert uvijek prilika da se publici predstave sa najboljim programom i najboljim solistima koje Republika Srpska ima.

- Šef dirigent Vanesa Kremenović i ja imali smo obavezu da sastavimo repertoar po svjetskim standardima i u okviru koncertnog programa će se publici predstaviti naša dva sjajna soprana Dunja Simić i Snežana Savičić-Sekulić, koje obje baštine svjetsku karijeru i nastupaju širom Evrope i regiona. Takođe će se predstaviti i mlada violinistkinja Lidija Bojinović iz Banjaluke koja se nametnula kvalitetnim solističkim koncertima u protekloj godini - ističe Otašević.

Naš osmogodišnji cilj, kaže, jeste da Republika Srpska dobije u skoroj budućnosti svoju državnu instituciju iz oblasti kulture - Filharmoniju koja će biti i prva Javna ustanova iz segmenta muzičke umjetnosti.

- Podrška domaćim mladim umjetnicima je veoma važna za umjetničku scenu Republike Srpske budući da domaći umjetnici obezbjeđuju kontinuitet i čine umjetnički kapacitet Republike Srpske. Velikim Simfonijskim orkestrom Banjalučke filharmonije će dirigovati poznata dirigentkinja iz Srbije, Vesna Šouc. Sviraćemo najljepšu prazničnu umjetničku muziku - kazao je Otašević.

Violinistkinja Lidija Bojinović novogodišnji koncert doživljava kao veliku čast i izazov, ali i najljepšu priliku koja se ne propušta.

- Ovo će biti moje prvo predstavljanje kao soliste ispred punog simfonijskog sastava orkestra i trema postoji, ali me motiviše da dam sve od sebe i da sa orkestrom i publikom podijelim najljepše emocije, te da publici u sali i gledaocima pored TV ekrana širom RS zajedno sa kolegama na sceni poželim najljepše novogodišnje želje - naglasila je Bojinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana