Небојша Максимовић пред бањалучком публиком: Дјела Шумана и Листа у Банском двору

Миланка Митрић
Небојша Максимовић пред бањалучком публиком: Дјела Шумана и Листа у Банском двору

Бањалука - Након одличног наступа џез пијанисте Димитрија Васиљевића (као дио “Димитрије Васиљевић Њујорк квартета”) који је прошле седмице одржан у Банском двору Културном центру, за сам крај овог мјесеца испуњеног одличном музиком остављен је један клавирски концерт.

Наступ доктора клавира Небојше Максимовића биће одржан сутра у концертној дворани Банског двора Културног центра у 20 часова.

На програму концерта овог прослављеног умјетника наћи ће се дјела Роберта Шумана (“Арабеска” и неколико етида), те Листове композиције “Паганини етида бр. 3” (гис-мол, “Ла Кампанела”), “Заборављени валцер бр. 1”, “Сиви облаци”, “Утјеха бр. 3” (дес-дус), “Легенда бр. 2” и друге.

Небојша Максимовић познат је бањалучкој публици, јер је већ наступао у Банском двору, а већ неколико деценија оставља умјетнички траг у земљама региона и Европе.

Стекао је образовање доктора на Факултету музичке уметности, те развијао свој таленат кроз курсеве познатих пијаниста и педагога Лазара Бермана, Ђованија Умберта Бателе, Серђа Пертикаролија и Нине Макарове.

Осим магистарских студија у Београду, магистрирао је и на Академији “Санта Цецилија” у Риму, код професора Серђа Пертиколарија.

Максимовић од своје четврте године јавно наступа на концертима, али и радију и телевизији. Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста са оркестрима у свим значајним салама у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Италији и Грчкој (Коларчева задужбина, Синагога у Новом Саду и велика сала “Парцо делла мусица” у Риму).

Значајни су и његови наступи на фестивалима као што су “Бемус”, “А темпо”, “Димитрион” у Солуну, “Опера Барга” и “Вилијам Валтон”  у Италији и многим другим.

Освојио је много значајних награда у земљи и иностранству, међу којима се издвајају награде на такмичењима у Београду, Нишу, Риму и Атини.

Тренутно ради као ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана