Награде за свих шест дјечијих хорова

Срна
Награде за свих шест дјечијих хорова

Источно Сарајево - Одлуком стручног жирија Првог дјечијег хорског фестивала “Арабеске” у Источном Сарајеву награде је равноправно добило свих шест хорова.

Жири је награду за остварену естетику тона додијелио хору Основне школе /ОШ/ “Петар Петровић Његош”, којим је дириговао Александар Харт, док је награда за интерпретацију православне духовне музике припала хору Православног центра за младе Митрополије дабробосанске “Свети Петар Сарајевски”, под диригентском палицом Стефана Мојсиловића. Хор ОШ “Алекса Шантић” из Војковића, чији је диригент диригент Марина Шаровић, добитник је награде за третман текста у музичкој интерпретацији, а хор ОШ “Јован Дучић” Касиндо, чији је диригент Небојша Церовић, освојио је награду за сценски наступ и инзбалансирану тонску боју.

Награду за снажан интерпретативни драматуршки израз добио је хор Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево, подручно одјељење Пале, којим диригује Ивана Церовић, а хор Школе за основно музичко образовање Источно Сарајево под диригентско палицом Јоване Марић освојио је награду за избор и интерпретацију програма у цјелини.

У стручном жирију фестивала, који је завршен синоћ, били су Валентина Дутина, као предсједник, те Раде Радовић, Ивана Церовић и Пеђа Харт као чланови. Сви су са Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Фестивал је, у име града Источно Сарајево, јуче отворила Винка Берјан која је пожељела да ова манифестација буде трајно уписана у календар културних дешавања у граду, као и да се оствари визија организатора да добије интернационални карактер.

Након двочасовног такмичења хорова основних школа и школа за основно музичко образовање из Источног Сарајева и окружења, диригент и професор на Музичкој академији Раде Радовић одржао је предавање о теми “Узајамност интерпретације хорског дјела и вокалног капацитета ансамбла”.

Концертом Камерног хора, смјер за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, проглашењем побједника и заједничком композицијом коју су извели чланови свих хорова, синоћ је и званично затворен Први дјечији хорски фестивал “Арабеске”.

Удружење грађана “Камерни хор Источно Сарајево” организовало је јуче у амфитеатру Електротехничког факултета Универитета у Источном Сарајеву Први дјечији хорски фестивал “Арабеске”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана