Muzika zlata vrijedna

Milanka Mitrić
Muzika zlata vrijedna

Banjaluka - Članovi Mješovitog hora Univerziteta u Banjaluci u periodu od 5. do 8. jula, nastupili su na 9. Međunarodnom takmičenju mladih u Bratislavi.

Hor je ostvario značajan uspjeh osvojivši dvije prve nagrade i zlatne diplome u kategorijama duhovne i folklorne a kapela muzike, te srebrnu diplomu u kategoriji pravoslavne duhovne muzike.

Mješoviti hor Univerziteta u Banjaluci  predstavio se na takmičenju programima u kojima su bila zastupljena djela domaćih autora, ali i kompozicije poznatih svjetskih kompozitora. Kao solisti nastupili su  tenor Živan Živanović i bariton  Isak Radusina. Mješovitim horom Univerziteta u Banjaluci dirigovao je redovni profesor Akademije umjetnosti Banjaluka mr Nemanja Savić, inicijator i dirigent ovog ansambla od njegovog osnivanja 2000. godine.

Pored takmičarskih, članovi Hora Univerziteta u Banjaluci i Duo Akademije umjetnosti održali su nekoliko nastupa na revijalnim koncertima u okviru festivala - u Katedrali sv. Martina, na festivalskoj pozornici na Hvjezdoslav trgu i Muzičkoj dvorani “Klariski”.

Na ovim brojnim koncertima banjalučki ansambli su se predstavili prigodnim programima koji su oduševili prisutnu publiku i članove ostalih horova, orkestara i kamernih ansambala, koji su bili učesnici ovogodišnjeg festivala u Bratislavi.

Ovo nije prvi put da ovaj banjalučki hor nastupa na jednom ovako značajnom festivalu. Hor od osnivanja bilježi odlične rezultate. Od 2001. godine, hor je ostvario veoma zapažene rezultate na horskom festivalu u Blagoevgradu u Bugarskoj. Realizovali su izuzetno uspješne koncerte u Sofiji, učestvovali na Međunarodnom horskom festivalu “Zlatna vila” u Prijedoru, na otvaranju sportskih igara u Tesliću. Redovne nastupe imaju na manifestaciji “Dani Vlade Miloševića”, od samih početaka, od 2002. godine, kao i na Međunarodnom horskom festivalu “Banjalučki horski susreti”. Pored toga, članovi hora su realizovali brojne nastupe na različitim kulturnim manifestacijama, izložbama, promocijama u Banjaluci, ali i na nivou čitave Republike Srpske.

Muzičari koji čine Mješoviti hor Univerziteta u Banjaluci, snimili su više radio i televizijskih emisija, kao i tri kompakt diska, na kojima su zabilježena izvođenja djela poznatih domaćih i stranih autora. Na ovim kompakt diskovima nalazi se veći broj premijernih izvođenja kompozicija savremenih srpskih autora: Svetislava Božića, Vladimira Milosavljevića, Minte Aleksinačkog, Slobodana Atanackovića, Dimitrija Golemovića, Milovana Filipovića i Nemanje Savića.

Na ovom takmičenju učestvovale su i  članice dua Akademije umjetnosti Banjaluka iz klase profesorice Timee Hotić, koji čine Nada Šarković - violina i Jelena Lukić - gitara. I ove dvije mlade dame, studentkinje Akademije umjetnosti Banjaluka, takođe su ostvarile zapažene rezultate osvojivši drugu nagradu i srebrnu diplomu.

Počeci

Mješoviti hor Univerziteta u Banjaluci osnovan je u januaru 2001. godine, na inicijativu profesora Nemanje Savića i uz snažnu podršku Univerziteta u Banjaluci.

Hor je veoma brzo zauzeo jedno od zapaženih mjesta u muzičkom životu Banjaluke, ali i Republike Srpske.

Hor je realizovao brojne nastupe na svečanim akademijama povodom godišnjica Univerziteta i fakulteta Univerziteta u Banjaluci, a ostvario je i veliki broj samostalnih i zajedničkih koncertnih nastupa u Republici Srpskoj, Srbiji i inostranstvu.

Mješovitim horom od njegovog osnivanja diriguje redovni profesor, mr Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana