Музички времеплов квартета МИНГ

Данко Кузмановић
Музички времеплов квартета МИНГ

БАЊАЛУКА - Поносна сам и срећна што сам део овога и могу да кажем да је ово један од најлепших момената у мом животу, прије свега мислим на искрено пријатељство, квалитетне музичаре, људе пуне амбиција, са кристално дефинисаним циљем, а то је да се што више џез музика промовише у земљи.

Казала је ово чланица вокално-инструменталног џез квартета МИНГ из Београда, након наступа у Банском двору Културном центру у Бањалуци. За овај наступ су одабрали ауторске композиције и популарне џез стандарде, те бањалучку публику провели кроз прави музички времеплов.

На програму су се нашле пјесме “Sunny Side Of The Street” Дороти Филдс, “When Morning Comes” Џејмса Блека и Дајен Луи, James Black / Diane Louie, “Black Nile” Вејна Шортера и многе друге.

Иако ће неки при изговору ријечи МИНГ можда помислити на кинеску династију Минг, назив заправо представља иницијале имена чланица вокалног квартета кога чине Милица Добрић, Ивана Димитријевић, Наташа Пејчић и Горица Шутић. Ове четири дјевојке на својим инструментима прате пијанисткиња и аранжер Невена Пејчић, бубњар Алекса Милијановић и контрабасиста Давид Гегић.

На идеју о оснивању оваквог састава, како је објаснила Невена Пејчић, дошли су сасвим случајно.

- Студирам на џез одсеку у Београду, свирам клавир. Члан сам квартета МИНГ за који свирам клавир и пишем аранжмане. Квартет је основан сасвим случајно. Ја сам написала један аранжман за “Black Nile” Вејна Шортера и питала сам девојке да ли су вољне да пробамо како ће то да изгледа. Нама се то допало. Ту пјесму смо и снимили. Тако се наставила сарадња - рекла је Пејчићева.

Први наступ МИНГ су имали на Београдским хорским свачаностима, а затим је услиједио и Новосадски џез фестивал.

- Наш први наступ имали смо на Београдским хорским свечаностима, које је организовао Милан Аћимовић, а што се тиче Новосадског џез фестивала тамо смо наступали са џез хором који предводи професор џез певања на академији Весна Петковић. У оквиру тог програма смо наступили и ми - казала је Пејчићева. 

Пријатељство је, прије свега, како каже Пејчићева, кључ овог састава.

- Ми смо приватно јако добри пријатељи, тако да увијек налазимо компромис када је избор пјесама које ће ући у наш репертоар у питању. Уживамо у међусобној сарадњи и све иде тако природно - објаснила је Пејчићева.

Једна од четири вокала, Ивана Димитријевић, је рекла да јој је велика част што је наступила у Бањалуци, и да је за то захвална Милану Мики Аћимовићу, који је и њихов умјетнички руководилац.

- Заиста је велика част бити овдје, с обзиром на то да нам је први пут у Бањалуци, а на томе можемо да захвалимо само Мики. Он је главни терач и организатор. Морам да признам да је било мало и стресно, зато што смо имали велики осећај одговорности према свему овоме. Баш смо узбуђени - казала је Димитријевићева.

Будући планови

Ивана Димитријевић је неслужбено проговорила и о будућим плановима, као и о сљедећем наступу.

- Наредни наступ је у Београду, 14. фебруара, у једном клубу који је познат по џез свиркама. Имали смо недавно прилику да наступимо са Александром Јовановићем који је издао и албум. Гостовали смо на његовом концерту где је и Марчело наступао и изразио жељу да би волео да сарађује са нама. Планови су да наставимо да радимо на ауторским композицијама, да снимамо даље аранжмане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана