Музичка прича Мирјане Живковић и Камерног оркестра Љубица Марић која се не заборавља

Александра Глишић
Музичка прича Мирјане Живковић и Камерног оркестра Љубица Марић која се не заборавља

Бањалука - Када неко у кишној октобарској вечери умјесто удобне фотеље испред телевизора одабере да иде на концерт класичне музике, то значи да је истински поштовалац умјетности.

Таква је била публика на концерту Камерног оркестра "Љубица Марић" из Београда у Банском двору Културном центру у Бањалуци, а који је наступио на ауторској вечери Мирјане Живковић. Сви који су у недјељу увече дошли у концертну дворану имали су прилику да уживају у изузетном музицирању чланова овог оркестра који су извели дјела ове композиторке. А да је публика била одушевљена, доказала је искреним, дугим аплаузима којима је наградила изузетне умјетнике.

Иако је Живковићева због болести била спријечена да буде у публици, снага њене музике учинила је ово вече изузетним, а премијерно је изведен Концертни диптих за гудачки оркестар.   

Уз чланове оркестра којим диригује Раде Пејчић, наступили су и мецосопран Наташа Јовић-Тривић, Борислав Чичковачки на обои, виолинисткиња Едит Македонска и пијаниста Арсен Чаркић.

Осим премијерно изведене композиције, на репертоару су били и "Две романтичне песме", "Adagio and Allegro", "Игра" и "Балада о пољу", а све заједно звучало је као дивна музичка подлога за необичну филмску причу.

Мирјана Живковић је композитор, музички педагог и писац теоретичар, а за свој изузетан стваралачки опус добила је неколико домаћих и једну међународну награду.

Камерни оркестар "Љубица Марић", који је основао диригент Раде Пејчић 2006, посвећен је интерпретацијама дјела српских композитора свих генерација.

- Ово је наш први наступ у Бањалуци. Ми нисмо навикли на превише публике јер на концертима класичне музике ретко када сале буду пуне. Али реакције публике су оно што је нама најважније, а овде смо добили сјајне реакције. Посебно нам је значајно што је професорка Мирјана Живковић наменски написала једну композицију за ово извођење - рекао је Пејчић напомињући да су дио композиција са бањалучког концерта изводили у Београду прије двије године, поводом 80. рођендана Живковићеве.

Након тога она је написала један став за камерни оркестар, а жељела је баш поводом овог гостовања да направи од тога један диптих, па је други став диптиха премијерно изведен у Бањалуци.

Пејчић каже да овај оркестар има редовну сезону у Београду и у Србији, а често гостују у Аустрији и Мађарској. Планирају турнеју у Италији, а очекује их и неколико ауторских вечери у Београду.

Изузетна публика

- Одушевљена сам и организацијом и публиком концерта у Бањалуци. Ово је заиста једна пријатна публика. Заиста је било изузетно вече, поготово што смо изводили дела Мирјане Живковић - каже Едит Македонска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана