Muzička bajka ispisana violinom Jovana Kolundžije

Aleksandra Glišić
Muzička bajka ispisana violinom Jovana Kolundžije

Banjaluka - Violina u rukama svjetski priznatog umjetnika Jovana Kolundžije znači pravu muzičku bajku u šta su mogli da se uvjere svi koji su bili na njegovom koncertu u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Od kompozicija Sen-Sansa, Šumana, Lista do filmske muzike, Kolundžija je u pratnji mladog pijaniste Ivana Bašića dokazao zašto su njegovi nastupi mnogo više od koncerta. "Ovo je pravi praznik za uši", moglo se čuti od publike poslije koncerta održanog u petak uveče.

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović kaže da nisu mogli na ljepši način započeti seriju koncerata povodom obilježavanja jubileja - 85 godina postojanja Banskog dvora.

Kolundžija i Bašić, praćeni ovacijama, vraćali su se na bis, a prepuna Koncertna dvorana oduševila ih je odličnom akustikom.

- Zaista je predivan doživljaj doći u Banjaluku koja ima ovako akustičnu dvoranu. Pogotovo kada počnete da svirate i čujete taj efekat. Osim toga, sala prelepo izgleda i pravi je dragulj u ovom gradu. Banjaluka može da ugosti svako svetsko ime u ovakvom prostoru i sigurno da se takvi nastupi pamte. Vidim da će Banjalučani u narednom periodu uživati u bogatom programu Banskog dvora o čemu mi je govorio Mladen Matović koji je do sada sa horom "Banjalučanke" ostvario veliki uspeh - rekao je Kolundžije poslije koncerta.

Ivan Bašić ističe da koncertni repertoar na dobar način oslikava njihov senzibilitet u zajedničkom nastupu.

- Sen-Sans je zaštitni znak maestra Kolundžije. Filmska muzika koju smo izvodili je odabrana tako da pokažemo da takva vrsta muzike nije samo kič već ima komada koji se mogu bez problema izvoditi kao pandan najvećim delima. Istinske vrednosti se prepoznaju, što se videlo i po reakcijama publike - kaže Bašić.

Mladi talenti

Jovan Kolundžija pored koncerata, dio vremena posvećuje promovisanju i školovanju mladih talenata u svojoj umjetničkoj zadužbini - Centru lepih umetnosti Gvarnerijus, koji je postao najatraktivnija kamerna dvorana u Beogradu. Od osnivanja 2001. godine u Gvarnerijusu je organizovano više od 850 umjetničkih programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana