Музичка бајка исписана виолином Јованa Колунџијe

Александра Глишић
Музичка бајка исписана виолином Јованa Колунџијe

Бањалука - Виолина у рукама свјетски признатог умјетника Јована Колунџије значи праву музичку бајку у шта су могли да се увјере сви који су били на његовом концерту у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Од композиција Сен-Санса, Шумана, Листа до филмске музике, Колунџија је у пратњи младог пијанисте Ивана Башића доказао зашто су његови наступи много више од концерта. "Ово је прави празник за уши", могло се чути од публике послије концерта одржаног у петак увече.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић каже да нису могли на љепши начин започети серију концерата поводом обиљежавања јубилеја - 85 година постојања Банског двора.

Колунџија и Башић, праћени овацијама, враћали су се на бис, а препуна Концертна дворана одушевила их је одличном акустиком.

- Заиста је предиван доживљај доћи у Бањалуку која има овако акустичну дворану. Поготово када почнете да свирате и чујете тај ефекат. Осим тога, сала прелепо изгледа и прави је драгуљ у овом граду. Бањалука може да угости свако светско име у оваквом простору и сигурно да се такви наступи памте. Видим да ће Бањалучани у наредном периоду уживати у богатом програму Банског двора о чему ми је говорио Младен Матовић који је до сада са хором "Бањалучанке" остварио велики успех - рекао је Колунџије послије концерта.

Иван Башић истиче да концертни репертоар на добар начин осликава њихов сензибилитет у заједничком наступу.

- Сен-Санс је заштитни знак маестра Колунџије. Филмска музика коју смо изводили је одабрана тако да покажемо да таква врста музике није само кич већ има комада који се могу без проблема изводити као пандан највећим делима. Истинске вредности се препознају, што се видело и по реакцијама публике - каже Башић.

Млади таленти

Јован Колунџија поред концерата, дио времена посвећује промовисању и школовању младих талената у својој умјетничкој задужбини - Центру лепих уметности Гварнеријус, који је постао најатрактивнија камерна дворана у Београду. Од оснивања 2001. године у Гварнеријусу је организовано више од 850 умјетничких програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана