Мјешовит хор “Castratonica” извођењем духовне музике изазива посебне реакције публике

Александра Маџар
Мјешовит хор “Castratonica” извођењем духовне музике изазива посебне реакције публике

Мјешовити хор “Castratonica” из Бањалуке у новембру 2017. године основала је група пријатеља које је спојило дугогодишње пјевање у различитим хоровима и ансамблима и, наравно, љубав према музици. С обзиром на то да им је познат репертоар који изводе бањалучки хорови, имали су тачну визију шта и на који начин треба да раде, а основна идеја била им је да публици понуде нешто ново и другачије.

Руководилац хора је Душан Покрајчић, који се, поред диригентског посла, бави и писањем одличних аранжмана, па много његових композиција обогаћује репертоар, а хор се може похвалити да изводи оригиналну музику. “Цастратоницу” чини двадесет чланова, међу којима су искусни хорски пјевачи, као и чланови који су прошли аудицију и сада су у фази учења.

Жанровски нису жељели да се ограничавају, па се на њиховом репертоару могу чути различити ритмови, али увијек се труде да бирају композиције које нису раније извођене.

Дио њиховог репертоара, поред неких свјетовних, етно и поп композиција, јесу и духовне.

- Духовна музика је дубоко усађена у нашу културу и традицију и сигурно треба да заузима једно од важнијих мјеста у хорском пјевању. Публика увијек на посебан начин реагује на ту врсту композиција. Ту се поново враћамо на горепоменуто, да је то разлог зашто не желимо да будемо искључиви када је ријеч о жанровима које изводимо, а на основу досадашњих више него позитивних реакција наше публике сигурни смо да идемо у добром правцу - истакла је чланица и секретарка хора Ана Шешум.

На њихов репертоар, додаје Ана, утичу и догађаји на којима наступају.

- Трудимо се да се стилски уклопимо јер не могу се све композиције изводити у свим приликама. Такође, постоје и наступи гдје имамо задати репертоар, као на примјер недавно у оквиру манифестације Дани Владе Милошевића када смо изводили духовну музику коју је Милошевић компоновао или на свечаној академији поводом Дана града када смо изводили композиције посвећене Бањалуци. Једна од тих композиција је премијерно изведена то вече и овим путем се захваљујемо Младену Матовићу, аутору композиције, на указаном повјерењу – казала је Ана Шешум

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана