Марија и Немања извели ноте топле за слушање, изазовне за свирање

Александра Маџар
Марија и Немања извели ноте топле за слушање, изазовне за свирање

Бањалука - Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" је у пуном јеку. Класичне ноте "окупирале" су на Академији умјетности, а угледни музички гости, као и професори и студенти из Бањалуке, труде се да својим концертима поставе што више стандарде за сљедећу годину.

Један од таквих наступа био је и онај одржан у сриједу увече под називом "Вече за виолу и клавир" када је публика уживала у звуцима ова два инструмента и програму који су за њих припремили пијанисткиња Марија Шестић и Немања Марјановић из Београда који је "управљао" виолом, а тренутно је доцент на бањалучкој Академији на катедри за гудачке инструменте, на одсјеку виолина.

Марија Шестић, данас стручни сарадник на Академији која је активно укључена у процес свирања и музичког обликовања студената, почела је да студира са само тринаест година као најмлађи студент у историји Академије. Поред публике која цијени и његује класичну музику, Шестићева је заједно са Марјановићем пред својим студентима изводила дјела Шуберта, Глинке и Брамса. Уз осјећање одговорности док је слушају они на које она преноси своје знање и искуство, истиче да умјетник има највећу одговорност према свом унутрашњем поштовању музике као такве, те да из тога настоји да увијек да све од себе радећи на неком музичком дјелу, што у крајности преноси и на студенте у наставном процесу.

- "Дани Владе С. Милошевића" су најзначајнија манифестација у Бањалуци, а и Републици Српској када говоримо о класичној музици. Сваке године се на Академији умјетности колегијално и умјетнички залажемо да одржимо и обогатимо овај фестивал, те да привучемо што више публике разноразним садржајима. Стога, из више разлога, радо учествујем сваке године - казала је Шестићева послије концерта.

Са Марјановићем, који је постдипломске студије завршио у Мадриду у класи реномираног свјетског соло виолинисте Зерара Косеа, како каже, сарађује година, што у наставном процесу, што концертно.

- Прије свега, веома га цијеним као музичара и човјека и изузетно ми је задовољство сарађивати са њим - додаје она. Из добре сарадње произашао је и спонтани избор репертоара.

- То су дјела која су врло добро позната виолистима, комплексна за извођење, а угодна за слушање. С обзиром на то да понајвише сарађујем са гудачима, редовно свирам и са виолинистима, али у одређеним ситуацијама преферирам топлију боју коју има виола, нарочито у изведби врсног умјетника као што је проф. Немања - истакла је Шестићева. Музика је, наглашава, врло конкретна - све се чује.

- Радећи на себи дајете и добар примјер својим студентима. Они који желе да раде - наћи ће мотивацију у себи, а они који не желе - не може их мотивисати ни најбољи професор - казала је Шестићева.

Да овим умјетницима није недостајало мотивације о којој је пијанисткиња говорила, доказ је и њихов концерт, али и биографије богате успјесима.

Данас на програму

Научни скуп "Владо С. Милошевић: етномузиколог, композитор и педагог" отворен је данас у 10 часова у камерној сали Академије умјетности. Од 19 часова студенти смјера за етномузикологију представиће програм "Традиција на сцени".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана