“Majamsty Trio” za dostojanstven kraj

Danko Kuzmanović
“Majamsty Trio” za dostojanstven kraj

Banjaluka - Epska, sinematična i dramatična muzika, kako mnogi nazivaju muziku koju stvara “Majamsty Trio”, potpuno je preuzela pažnju i emocije publike na zatvaranju prvog “Intime Jazz Festa” u koncertnoj sali Banskog dvora Kulturnog centra.

Za svega nekoliko godina postojanja, “Majamsty Trio” se etablirao kao jedan od najznačajnijih domaćih džez sastava mlađe i srednje generacije. Tajna njihovog uspjeha i kreativnih dostignuća nalazi se u netipičnom džezerskom sazrijevanju glavne pokretačke snage benda - novosadske autorke i pijanistkinje Maje Alvanović.

Najbolje što znaju publici su se pored Alvanovićeve predstavili i kontrabasista Ervin Malina i bubnjar Lav Kovač.

Ovaj iskusni trio je publici ponudio repertoar sastavljen isključivo od autorskih kompozicija.

- Repertoar je sastavljen od kompozicija sa dva naša albuma - sa albuma “Mistyland” iz 2011. godine i albuma “Love” iz 2014. godine. Cijelu turneju smo tako organizovali da sviramo neke stvari koje nas najbolje predstavljaju, i da upoznamo ljude s našim radom - kazala je Maja Alvanović. 

Alvanovićeva je rekla da je ovo prvi put da nastupa u Banjaluci i da joj se dopala koncepcija ovog festivala.

- Divna mi je zamisao da nastupaju solisti, i baš me zanima kako će se odvijati dalje, narednih godina. Originalno je i svima kojima sam rekla gde nastupam je zvučalo zanimljivo - rekla je Alvanovićeva. 

Organizator festivala i direktor Mladen Matović je u potpunosti zadovoljan prvim izdanjem i nada se da će i ovaj festival postati tradicionalna manifestacija.

- Prvi festival džez muzike “Intime Jazz Fest” u potpunosti je ispunio naša očekivanja kao organizatora i iskreno sam ponosan na ovu muzičku čaroliju u kojoj smo svi zajedno uživali puna četiri dana. Maksimalna posjećenost svih koncerata u okviru festivala kao i veoma pozitivni komentari na prateće aktivnosti  koje smo u saradnji sa banjalučkim Combine Quartetom nakon svake koncertne večeri organizovali u klubu City Pub, daju nam istinski “vjetar u leđa” da istrajemo u svojoj namjeri da ovaj festival postane tradicionalna manifestacija na koju ćemo svi zajedno biti ponosni - kazao je Matović.

Džez princeza

Ni banjalučki pijanista Arsen Čarkić nije štedio lijepe riječi kada se govori o radu Maje Alvanović i njenog benda.

- Večeras u Banskom dvoru, nakon trojice džez pijanista, za klavirom je jedna divna dama, čiju muziku karakteriše beskrajna kreativnost, topao emotivni izraz i izrazito maštovit i inspirativan pristup, pravo “muzičko putovanje” a Maja je prava džez princeza, kazao je Čarkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana