Ljekovita muzika braće Teofilović i Miroslava Tadića nadahnuta prošlošću

Milanka Mitrić
Ljekovita muzika braće Teofilović i Miroslava Tadića nadahnuta prošlošću

Banjaluka - Drevna srpska muzika prevučena u moderno vrijeme, sa vijekovima nadahnutim tradicionalnim muzičkim nasljeđem i duhom prošlosti, samo je dio onoga što u svojoj muzici i na svojim koncertima već godinama glasovima predstavljaju Ratko i Radiša Teofilović.

Vraćanje sačuvanih i dobro poznatih pjesama i njihovih fragmenata iz zaborava jeste nešto što je specifično za njih i nešto što publika cijeni, poštuje i voli. Njihovu muziku će publika u Banjaluci imati priliku da čuje u nedjelju, kada će Teofilovići u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra nastupiti zajedno sa gitaristom Miroslavom Tadićem. Nastup će početi u 20 časova.

Njihova saradnja započela je prilikom rada na zajedničkom albumu “Vidarica”, koji je spojio vanserijske glasovne sposobnosti braće Teofilović i majstorstvo istaknutog gitariste Tadića.

Radiša i Ratko Teofilović su poznati izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike. Glasovima šire dio viševjekovne tradicije muzičkog nasljeđa i evociraju duh prošlosti cjelokupnog regiona.

- Izlazak albuma “Vidarica” ne može biti ocenjen nikako drugačije nego kao događaj od izuzetnog značaja. Kroz ovaj album, na način koji slušaoca povremeno ostavlja bez daha, spojila se vanserijska nadarenost Ratka i Radiše Teofilovića, braće čiji glasovi već godinama ne prestaju da fasciniraju, i majstorstvo Miroslava Tadića, gitariste svetskog renomea, sposobnog da ponekad sa samo nekoliko tonova dotakne dimenzije savršenstva ili genijalnosti. Kroz četrnaest pesama, od kojih je svaka autentični dragulj, magija “Vidarica” zaista se ispostavlja kao lekovita: ovo je, drugim rečima, album koji potpuno odgovara njegovom naslovu - naveo je o  albumu kritičar Ivan Ivačković.

Mnoge pjesme koje Ratko i Radiša izvode bile su skrivene duboko u kolektivnom pamćenju naroda, mnoge druge su bile sasvim zaboravljene ili sačuvane samo u dijelovima. Teofilovići su tragali za njima, pronalazili ih i vraćali u život, darujući im ponovo izvorna značenja i emocije, ali obogaćene visoko individualizovanim umjetničkim pristupom i savremenim uticajima. U svemu što izvode ostavljaju trag dubokog poštovanja prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Među pjesmama koje izvode su: “A što ti je mila kćeri”, “Rosna livada”, “Gusta mi magla padnala”, “Kraj potoka bistre vode”, “Stojane, sine” i druge.

Održali su veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, Japanu, Americi, nastupajući u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana svijeta. Miroslav Tadić je gitarista, kompozitor, aranžer i jedan od naših najpriznatijih umjetnika u svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana