“Лира” освјежена новим гласовима

Милан Вујић
“Лира” освјежена новим гласовима

Градишка - Градски мјешовити хор “Лира” из Градишке ушао је у 21. сезону постојања, а његове чланице истичу да је, упркос томе што су претходне године биле јако тешке, јер је опстанак хора био под знаком питања, он поново почео да ради, али у мјешовитом саставу.

Овај хор, који је наступао под именом Градски дјевојачки хор “Лира” пуних двадесет година, постао је препознатљив по традиционалним годишњим концертима, који су увијек изнова очаравали публику новим темама и познатим гостима из свијета музике.

- На радост многих хор је поново почео са радом, али у мјешовитом саставу, што подразумијева, како двогласно и трогласно тако и четворогласно пјевање - рекла је диригент Градског мјешовитог хора “Лира” Мирјам Марковић.

Она је казала да је кроз хор током двије деценије прошло јако пуно дјевојака, а што се репертоара тиче, он се мијењао са годинама према потреби публике.

- Хор ће припремати разноврстан репертоар, од класичне, духовне, етно, џез, забавне, евергрин и рок музике - казала је Марковићева, која је преузела диригентску палицу од Свјетлане Паунеску, која је “Лиру” водила пуних двадесет година.

Током двије деценије рада “Лира” је почела са класичном музиком, али ослушкујући потребе и пулс публике, уводили су и неке нове жанрове те обогатили репертоар различитим музичким жанровима од класике па до севдалинки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана