Концерт симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније за памћење

Данко Кузмановић
Концерт симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније за памћење

Бањалука - Симфонијски оркестар Бањалучке филхармоније по осми пут је извео свој Новогодишњи концерт у великој концертној дворани Банског двора Културног центра.

Концерт, који је почео јуче тачно у подне, предводио је стални диригент Српског народног позоришта из Новог Сада, маестро Александар Којић. Солисткиње су биле двије познате бањалучке пјевачице са сјајним европским и регионалним каријерама. То су Дуња Симић - сопран, позната умјетница европског реномеа, са завидним концертним и оперским опусом у оквиру којег су фантастични наступи у најпознатијим европским оперским кућама и Маја Манојловић, наша млада успјешна вокална умјетница са већ изграђеном регионалном каријером.

О томе колико значи за грађане Бањалуке овакав концерт проговорила је вокална солисткиња Дуња Симић.

- Од мог повратка у Бањалуку, а то је било практично 2011. године, након што сам направила један круг око Европе и почела да ђелујем као професор на Академији умјетности у Бањалуци, да се бавим педагошким радом, учествовала сам на пет од укупно осам традиционалних годишњих концерата. Иначе, с њима радо сарађујем, не само кад су у питању овакве прилике. Свакако подржавам њихово постојање у нашем граду, јер нарочито због традиције која се тиче тих новогодишњих концерата, који су увијек рађени по угледу на веће средине, успијевамо да изазовемо велико интересовање - објаснила је Симићева.

Она сматра да публика од младих, до оних старијих, увијек са одушевљењем реагује на овакве догађаје.

- Музика коју смо изводили је популарна и класична, а опет прилагођена широким народним масама. Оно што ми се допада је то да тај оркестар бар једанпут годишње окупи и врсне студенте наше академије. Задовољство и част ми је заиста да сам дио такве једне манифестације, а жеља ми је као грађанину Бањалуке, као цивилу, да ово на прави начин заживи, иако ми, вјероватно, већ осми пут о томе говоримо. У принципу сви су за, али су околности у којима живимо поприлично неповољне. Финансијски моменат је увијек присутан. Када су проблеми у друштву присутни, прво што страда је култура. Опет, када су била и гора времена, позоришне и концертне сале су биле увијек пуне. Публика која воли срцем је увијек присутна. Бањалука је увијек имала лијепу публику - закључила је Симићева.

Диригенту Александру Којићу је ово био први наступ са Бањалучком филхармонијом. 

- Ја сам  први пут у Бањалуци, просто тако се догодило и јако ми је драго што сам дошао, јер сам се одушевио градом и људима, тим неким гостопримљивим односом, то је нешто фасцинантно. Први пут сада сарађујем и са Бањалучком филхармонијом. Људи имају толико елана, толику жељу, толику вољу, толико се труде и толико то лепо и добро раде да је просто било задовољство у ова три дана радити са овим оркестром - рекао је Којић.

Такође, истиче да је веома важно за један град да има симфонијски оркестар.

- Изузетно је важно да један град има симфонијски оркестар, да свира не само за Нову годину, него и чешће и током године да постоје концерти симфонијске музике, јер мислим да је грађанима Бањалуке ипак до неке мере то потребно и важно. Наравно, то буде некад препознато, некад не, али веома је важно да оркестар живи. Овај оркестар има добар континуитет, има добре концерте, јер знам да су моје колеге долазиле раније и сви су имали само речи хвале за овај оркестар и за организацију, тако да је на мене дошао ред сада да дођем у ваш град и веома ми је драго што сам ту - казао је Којић.

Велика је грешка, како је навео Којић, да Бањалучка филхармонија још увијек није институционализована.

- Чињеница је да овај оркестар добро свира. Људи желе да свирају, добро свирају и управо то да раде више због љубави него због пара. Знамо да, нажалост, Бањалучка филхармонија још увек није институционализована, што мислим да је велика грешка. Врло сам субјективан сада - Бањалучка филхармонија мора да постане институција, да људи који свирају ту буду и запослени и примају плату за то. То је јако, јако важно. Е, сада када имате ту материјалну ствар која је врло оскудна, а видите да људи и даље желе, воле и добро то раде, онда схватате да стварно из срца и из душе се ту свира и да се даје апсолутни максимум - објаснио је Којић.

Репертоар

На програму концерта су се нашле композиције најљепшег новогодишњег репертоара, састављеног од ђела умјетничке, популарне, али и забавне музике, као што су “Марш - Живио” из оперете “Јабука” Јохана Штрауса, култна “Марш на Дрину” Станислава Биничког, или непролазна “Ун ано де амор” Луз Казал, коју је прославио филм “Високе потпетице”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана