Kolaž domaćih i svjetskih kompozicija za pamćenje

Aleksandra Glišić
Kolaž domaćih i svjetskih kompozicija za pamćenje

Banjaluka - Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati.

Koliko ima istine u ovoj rečenici slavnog književnika Viktora Igoa mogla se uvjeriti publika, koja je bila na koncertu Gudačkog orkestra Banjalučke filharmonije u nedjelju uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Gudački orkestar sa solistima još jednom je dokazao da je na visini zadatka, a Filharmonija je koncertnu sezonu privela kraju na mjestu gdje su je i počeli, u koncertnoj dvorani Banskog dvora pred domaćom publikom.

Na programu su bile kompozicije domaćih autora Dalibora Đukića, Davida Mastikose, Mladena Jankovića, Tomislava Uhlika, Ivana Skendera.

Publika je imala priliku da uživa i u sjajnom nastupu domaćih solista soprana Dunje Simić, flautistkinje Marije Pilipović i violiniste Ivana Otaševića.

Repertoar je obuhvatio i kompozicije svjetskih autora Bendžamina Britna, Otorina Respigija i Edvarda Elgara.

- Banjalučka filharmonija je ove godine imala svoju svakako najdinamičniju sezonu do sada, sa koncertnim nastupima u zemlji i inostranstvu. Održali smo ukupno 15 koncerata i to u Srbiji (Subotica, Beograd), Austriji (Beč), BiH (Vitez, Sarajevo, Vareš) i Republici Srpskoj (Gradiška, Banjaluka, Višegrad) - rekao je direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Dodao je da su koncerti u inostranstvu bili posebno značajni, jer su se kao svojevrsni ambasadori umjetnosti trudili da predstave muzičku scenu Republike Srpske.

- Reakcije publike u Austriji i Srbiji nam govore da je naš uloženi trud doneo rezultate. U saradnji sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“ održali smo izuzetno uspešne koncerte filmske i popularne muzike u Banjaluci u Gradskom pozorištu „Jazavac“ i na tvrđavi Kastel. Posebno nas je obradovalo da je ova saradnja prepoznata i krunisana nagradom za izuzetnu saradnju, koju nam je uručio ovaj renomirani ansambl - podsjetio je Otašević.

Naglasio je da su ove godine imali priliku da sarađuju sa renomiranim umjetnicima iz Evrope i regiona, pa su tako pored Vanese Kremenović, koja inače diriguje Filharmonijom, dirigovali i Vesna Šouc, Emir Mejremić, Ognjen Bomoštar i Vojkan Borisavljević.

Od inostranih solista posebno izdvaja italijanskog pijanistu Đuzepea Bruna, sa kojim su nastupali u Banjaluci i Gradišci.

- Naši planovi za narednu godinu se baziraju na aktivan i kvalitetan rad i promociju naših koncerata, na povećavanje dinamike održavanja koncerata u zemlji i inostranstvu, ali i na pojačan napor da se Banjalučka filharmonija institucionalizuje i da postane javna institucija, da bi status muzičkih umetnika u Republici Srpskoj bio trajno rešen i da bi naši muzičari nakon završetka studija na banjalučkoj Akademiji umjetnosti našli svoje radno mesto - kazao je Otašević.

Najavio je i tradicionalni Novogodišnji koncert, koji će biti održan 14. januara 2018. godine u Banskom dvoru sa početkom u 12 časova.

Na programu ovog koncerta će biti najljepše kompozicije sa repertoara umjetničke, filmske i popularne muzike i na njemu će nastupiti domaći i internacionalni solisti.

Koncert Gudačkog orkestra realizovan je uz pomoć Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture RS, grada Banjaluka, Kabineta predsjednika Republike Srpske i Asocijacija muzičkih umjetnika (AMUS).

Planovi

- I pored činjenice da smo u Banjaluci nastupili ove godine sa ukupno pet koncerata sa našim simfonijskim i gudačkim orkestrima, što je značajan broj nastupa u odnosu na prethodne godine, ostaje želja za redovnim, mesečnim nastupima u gradu čije ime nosimo i u kojem živimo i radimo, te da će ti nastupi biti češći u narednoj godini. Naš osmogodišnji san da Republika Srpska dobije u skoroj budućnosti svoju državnu instituciju - filharmoniju koja će biti i prva javna ustanova iz segmenta muzičke umetnosti i dalje traje i svakim našim koncertom mi ga iznova potvrđujemo - kazao je Ivan Otašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana