Колаж домаћих и свјетских композиција за памћење

Александра Глишић
Колаж домаћих и свјетских композиција за памћење

Бањалука - Музика изражава оно што се не може рећи, а о чему је немогуће ћутати.

Колико има истине у овој реченици славног књижевника Виктора Игоа могла се увјерити публика, која је била на концерту Гудачког оркестра Бањалучке филхармоније у недјељу увече у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Гудачки оркестар са солистима још једном је доказао да је на висини задатка, а Филхармонија је концертну сезону привела крају на мјесту гдје су је и почели, у концертној дворани Банског двора пред домаћом публиком.

На програму су биле композиције домаћих аутора Далибора Ђукића, Давида Мастикосе, Младена Јанковића, Томислава Ухлика, Ивана Скендера.

Публика је имала прилику да ужива и у сјајном наступу домаћих солиста сопрана Дуње Симић, флаутисткиње Марије Пилиповић и виолинисте Ивана Оташевића.

Репертоар је обухватио и композиције свјетских аутора Бенџамина Бритна, Оторина Респигија и Едварда Елгара.

- Бањалучка филхармонија је ове године имала своју свакако најдинамичнију сезону до сада, са концертним наступима у земљи и иностранству. Одржали смо укупно 15 концерата и то у Србији (Суботица, Београд), Аустрији (Беч), БиХ (Витез, Сарајево, Вареш) и Републици Српској (Градишка, Бањалука, Вишеград) - рекао је директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић.

Додао је да су концерти у иностранству били посебно значајни, јер су се као својеврсни амбасадори умјетности трудили да представе музичку сцену Републике Српске.

- Реакције публике у Аустрији и Србији нам говоре да је наш уложени труд донео резултате. У сарадњи са Уметничким ансамблом Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“ одржали смо изузетно успешне концерте филмске и популарне музике у Бањалуци у Градском позоришту „Јазавац“ и на тврђави Кастел. Посебно нас је обрадовало да је ова сарадња препозната и крунисана наградом за изузетну сарадњу, коју нам је уручио овај реномирани ансамбл - подсјетио је Оташевић.

Нагласио је да су ове године имали прилику да сарађују са реномираним умјетницима из Европе и региона, па су тако поред Ванесе Кременовић, која иначе диригује Филхармонијом, дириговали и Весна Шоуц, Емир Мејремић, Огњен Бомоштар и Војкан Борисављевић.

Од иностраних солиста посебно издваја италијанског пијанисту Ђузепеа Бруна, са којим су наступали у Бањалуци и Градишци.

- Наши планови за наредну годину се базирају на активан и квалитетан рад и промоцију наших концерата, на повећавање динамике одржавања концерата у земљи и иностранству, али и на појачан напор да се Бањалучка филхармонија институционализује и да постане јавна институција, да би статус музичких уметника у Републици Српској био трајно решен и да би наши музичари након завршетка студија на бањалучкој Академији умјетности нашли своје радно место - казао је Оташевић.

Најавио је и традиционални Новогодишњи концерт, који ће бити одржан 14. јануара 2018. године у Банском двору са почетком у 12 часова.

На програму овог концерта ће бити најљепше композиције са репертоара умјетничке, филмске и популарне музике и на њему ће наступити домаћи и интернационални солисти.

Концерт Гудачког оркестра реализован је уз помоћ Владе Републике Српске, Министарства просвјете и културе РС, града Бањалука, Кабинета предсједника Републике Српске и Асоцијација музичких умјетника (АМУС).

Планови

- И поред чињенице да смо у Бањалуци наступили ове године са укупно пет концерата са нашим симфонијским и гудачким оркестрима, што је значајан број наступа у односу на претходне године, остаје жеља за редовним, месечним наступима у граду чије име носимо и у којем живимо и радимо, те да ће ти наступи бити чешћи у наредној години. Наш осмогодишњи сан да Република Српска добије у скорој будућности своју државну институцију - филхармонију која ће бити и прва јавна установа из сегмента музичке уметности и даље траје и сваким нашим концертом ми га изнова потврђујемо - казао је Иван Оташевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана