Клавирски трио на трону

Александра Маџар
Клавирски трио на трону

Београд - Клавирски трио, у којем су свој таленат и виртуозност спојиле Соња Марковић (клавир), Соња Војводић (виолина) и Лидија Паулин (виолончело), умјетнице којима је Музичка академија у Бањалуци била само полазна станица за даље усавршавање, освојио је прво мјесто на престижном међународном такмичењу "Даворин Јенко" у Београду.

Послије прошлогодишњег запаженог наступа на затварању "Сарајево цхамбер мусиц феста", јединог реномираног фестивала камерне музике у региону, услиједили су позиви за концерте и било је јасно да се на сцени класичне музике појавио јак музички трио. Војводићева и Марковићева завршиле су мастер на солистичким одсјецима у Београду, Паулинова завршава мастер у Сарајеву, а наступ у Сарајеву био је пресудан у одлуци да се упишу на још један мастер, овај пут за камерну музику, на Факултету музичке умјетности у Београду.

- Ту смо прошле такође као први и најбољи састав на листи. Послије тога су услиједили концерти у Требињу, Бањалуци и Београду - подсјетила је Марковићева.

Срећне су због награде на овом међународном такмичењу, јер, како каже Марковићева, свако признање је потврда рада.

- Свирале смо отворену категорију без старосног ограничења, што значи да су се могли пријавити и људи који имају и по 50 година и пуно више искуства. Конкуренција је била изузетно јака. Између осталих ту су се нашла и два састава са једне од најјачих музичких академија у Москви, састав из Кракова, састави из Словеније и Хрватске - прича она и додаје да су се публици и жирију представиле са композицијама Хајдна и Брамса.

Оне не живе у истим градовима, што је можда највећи проблем, али и изазов за овај трио. Још већи проблем њима, као умјетницама, представља то што сматрају да класична музика дефинитивно не живи у Републици Српској и БиХ.

- Све се своди на пар ентузијаста који раде за себе. Класична музика је запостављена или не бих рекла само запостављена него нема валидне критеријуме. Тако да се често дешава да испливају неки просјечни музичари, док људи који се интензивно баве тиме не добију своју прилику. Уосталом, тако је у свакој бранши, па нам остаје само да радимо на себи и надамо се бољем - закључила је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана