Klasici i biseri iz fioke stvorili muzičku čaroliju

Glas Srpske
Klasici i biseri iz fioke stvorili muzičku čaroliju

Beč - Članovi Bečke filharmonije zaista su se potrudili da ljudima zaokupljenim mnogim problemima daju umirujući početak 2018. godine, u vidu tradicionalnog novogodišnjeg koncerta, koji je bio prenošen uživo u 90 zemalja.

Godišnju ekstravaganciju, koja se dosta oslanja na valcere dinastije Štraus i koja se organizuje još od zlatnog doba Beča u 19. vijeku, ove godine je pratilo pedesetak miliona ljudi.

Upravljanje ovogodišnjim koncertom je povjereno italijanskom maestru Rikardu Mutiju, kome je to bio peti put od 1993. godine da maše palicom u Zlatnoj hali bečke dvorane Muzikferajn.

Sedamdesetšestogodišnji Muti je dirigovao nekim od najprestižnijih svjetskih orkestara, kao što je Berlinska filharmonija, Nacionalni orkestar Francuske i Njujorška filharmonija.

Nešto ranije je poznati Italijan najavio da će rigorozno voditi orkestar i da se neće povinovati "šou" izgledu jednog od najpoznatijih koncerata na svijetu.

Ipak, nije uspio izbjeći izvođenje tradicionalnih favorita "Radecki marša" i valcera "Na lijepom plavom Dunavu". Mada, program je obuhvatio neka manje poznata djela kao što su "Uvertira" Bokačijeve "Operete", koju je napravio austrijski kompozitor iz 19. vijeka Franc fon Supe i nekadašnju omiljenu kompoziciju bečkih salona, djelo "Stefani Gavot" njegovog savremenika Alfonsa Čibulke.

Bečka filharmonija svojim novogodišnjim koncertom privlači mnoge poznate ličnosti, tako da se ove godine u njegovoj publici našao Sebastijan Kurc, austrijski kancelar i najmlađi svjetski lider koji ima 31 godinu, dok mu je društvo pravio holandski premijer Mark Rute. Od ostalih gostiju tu su bili predsjednici Estonije i Bugarske, koja je 1. januara od Estonije preuzela vođenje Evropske unije.

Njemački dirigent Kristijan Tileman prvi put će dirigovati Bečkom filharmonijom na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu naredne godine, koji se prenosi na svim kontinentima.

Tileman je, kako je saopšteno, iskusan dirigent i sa Bečkom filharmonijom imao je brojnu saradnju. Inače, on je glavni dirigent državne kapele Drezdena i umjetnički direktor salcburškog uskršnjeg festivala.

- To što odlično funkcioniše saradnja u oblasti opere, a to je muzičko povjerenje, treba da se prenese i na simfonijsku saradnju - rekao je direktor Bečke filharmonije Danijel Frošauer u saopštenju.

Tileman će, kako je istaknuto, morati da dokaže svoju zrelost za dirigovanje ovim koncertom, kao i valcerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana