Класици и бисери из фиоке створили музичку чаролију

Глас Српске
Класици и бисери из фиоке створили музичку чаролију

Беч - Чланови Бечке филхармоније заиста су се потрудили да људима заокупљеним многим проблемима дају умирујући почетак 2018. године, у виду традиционалног новогодишњег концерта, који је био преношен уживо у 90 земаља.

Годишњу екстраваганцију, која се доста ослања на валцере династије Штраус и која се организује још од златног доба Беча у 19. вијеку, ове године је пратило педесетак милиона људи.

Управљање овогодишњим концертом је повјерено италијанском маестру Рикарду Мутију, коме је то био пети пут од 1993. године да маше палицом у Златној хали бечке дворане Музикферајн.

Седамдесетшестогодишњи Мути је дириговао неким од најпрестижнијих свјетских оркестара, као што је Берлинска филхармонија, Национални оркестар Француске и Њујоршка филхармонија.

Нешто раније је познати Италијан најавио да ће ригорозно водити оркестар и да се неће повиновати "шоу" изгледу једног од најпознатијих концерата на свијету.

Ипак, није успио избјећи извођење традиционалних фаворита "Радецки марша" и валцера "На лијепом плавом Дунаву". Мада, програм је обухватио нека мање позната дјела као што су "Увертира" Бокачијеве "Оперете", коју је направио аустријски композитор из 19. вијека Франц фон Супе и некадашњу омиљену композицију бечких салона, дјело "Стефани Гавот" његовог савременика Алфонса Чибулке.

Бечка филхармонија својим новогодишњим концертом привлачи многе познате личности, тако да се ове године у његовој публици нашао Себастијан Курц, аустријски канцелар и најмлађи свјетски лидер који има 31 годину, док му је друштво правио холандски премијер Марк Руте. Од осталих гостију ту су били предсједници Естоније и Бугарске, која је 1. јануара од Естоније преузела вођење Европске уније.

Њемачки диригент Кристијан Тилеман први пут ће дириговати Бечком филхармонијом на традиционалном Новогодишњем концерту наредне године, који се преноси на свим континентима.

Тилеман је, како је саопштено, искусан диригент и са Бечком филхармонијом имао је бројну сарадњу. Иначе, он је главни диригент државне капеле Дрездена и умјетнички директор салцбуршког ускршњег фестивала.

- То што одлично функционише сарадња у области опере, а то је музичко повјерење, треба да се пренесе и на симфонијску сарадњу - рекао је директор Бечке филхармоније Данијел Фрошауер у саопштењу.

Тилеман ће, како је истакнуто, морати да докаже своју зрелост за дириговање овим концертом, као и валцером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана