Ivana Milinčić nastupila u Banjaluci: Dan koji prođe bez muzike izgubljen

Danko Kuzmanović
Ivana Milinčić nastupila u Banjaluci: Dan koji prođe bez muzike izgubljen

Banjaluka - Muzika je nešto sa čim se ja identifikujem, i prosto mislim da se svi muzičari identifikuju. Možda to rade i koliko ne bi trebalo. Identifikuju se sa svojim instrumentom i sve svoje uspjehe i neuspjehe doživljavaju veoma lično.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” sopran Ivana Milinčić, koja je, sa brojnim gošćama, održala koncert u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Milinčićeva se osvrnula i na sutrašnji Svjetski dan muzike te je rekla da bez muzike ne može da zamisli nijedan dan.

- Muzika je sastavni dio mog života još od osnovne škole, u srednjoj školi se razvila ljubav prema klasičnoj muzici koja mi je do tada bila prilična nepoznanica. Voljela bih da mlađe generacije imaju priliku da više saznaju i uče o klasičnoj muzici, i da budu više pod njenim uticajem. Sastavni dio svakodnevice je vježbanje, muziciranje i slušanje muzike. Svaki dan koji mora proći bez toga je za nas prilično izgubljen - rekla je Milinčićeva.

Gošće na ovom koncertu Milinčićevoj su bile Dunja Janković (klavir),  Sonja Bobrek-Savić (klavir), Milana Smiljanić, koja je već dobro poznata publici, na violini, i još dva soprana s Akademije umjetnosti, Milica Damjanac i Ivona Šari.

Publika je mogla da čuje neke od najpoznatijih i najljepših operskih arija i solo pjesama.

- Neke od kompozicija koje je publika mogla da čuje na koncertu su arija Mikaele iz čuvene opere “Karmen” Žorža Bizea, arija “Dezdemone” iz opere “Otelo”, jednog od najvažnijih operskih kompozitora, Đuzepea Verdija, arija “Marije” iz opere “Kći puka” Gaetana Donicetija, ariju “Adriane” iz opere “Adriana Lekuvrer” Frančeska Čilea, a takođe i solo pjesme Čajkovskog, Rimski-Korsakova, salonsku kompoziciju, u ritmu valcera, Arditija, “Il bacio” i druge - navela je Milinčićeva.

Cilj ovog koncerta, kako je rekla Milinčićeva, je, osim privući standardnu publiku u Banskom dvoru Kulturnom centru, privući i neka nova lica koja će možda postati zaljubljenici u klasičnu muziku ili operu.

Ivana Milinčić je 2014. godine učestvovala u izvođenju operete “Orfej u podzemlju”, Žaka Ofenbaha, u ulozi Kupidona. Operetu je umjetnička komisija izabrala da bude dio repertoara Narodnog pozorišta RS u sezoni 2014/15. Godine 2015. s grupom mladih entuzijasta osniva Udruženje pjevača operske muzike “Figaro” da bi podstakli razvoj i njegovanje operske muzike u BiH. Udruženje je održalo niz koncerata u Bosni i Hercegovini i Srbiji, među kojima se izdvajaju koncert u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, koncert u velikoj sali Banskog dvora, i u Domu oružanih snaga u Sarajevu.

Dezdemona

Ono što je možda i najviše privuklo pažnju publike je arija “Dezdemona” iz opere “Otelo” Đuzepea Verdija.

Dezdemona je žena tamnoputog egzotičnog čovjeka, koji je prošao mnoge avanture, a ona nježna, pobožna i plemenita. Zbog spletki Jaga, nju je muž Otelo optužio za nevjerstvo, iako je nedužna. Dezdemona predosjeća smrt i u razgovoru sa sluškinjom Emilijom evocira sjećanje na “Pjesmu o vrbi” i majčinoj nesrećno zaljubljenoj sluškinji koja ju je pjevala. Na kraju se pomoli Bogu za spas u času pred smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana