Istočno Sarajevo: Počela sa radom škola crkvene muzike

Srna
Istočno Sarajevo: Počela sa radom škola crkvene muzike

Istočno Sarajevo - U prostorijama Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" u Istočnom Sarajevu danas je počela sa radom škola crkvene muzike.

Dirigent hora Srpskog pjevačkog društva "Sloga" magistar crkvene muzike Stefan Mojsilović, koji će da vodi školu, rekao je Srni da je cilj škole da se njeni polaznici obuče u pjevanju crkvenih pjesama.

Prema njegovim riječima, polaznici škole će, osim učenja crkvenih melodija i crkvenoslovenskog jezika, imati priliku da upoznaju svu ljepotu pravoslavlja kroz duhovnu muziku, pjevaju u horu ili samostalno na bogosluženjima i koncertnoj sceni, steknu nova poznanstva i daju svoj doprinos na čuvanju kulture i duhovnosti srpskog naroda.

"Svi polaznici mogu kasnije da upišu muzičke škole i da se dalje muzički obrazuju", rekao je Mojsilović koji očekuje da će kroz pjevanje na liturgijama i koncertima ova škola imati širi angažman.

Poaznici škole, koja će trajati narednih šest mjeseci, podijeljeni su u dvije grupe - mlađu starosne dobi od osam do 15 godina, za koju je prijavljeno više od 10 kandidata, i stariju gdje su stariji od 15 godina u kojoj je, za sada, osam članova.

Škola je besplatna, a časovi će biti organizovani u večernjim terminima u prostorijama Pravoslavnog centra za mlade u Istočnom Novom Sarajevu, koji je i organizovao ovu školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana