Ideal ljepote prikazan u muzici romantizma u Banskom dvoru Kulturnom centru

Danko Kuzmanović
Ideal ljepote prikazan u muzici romantizma u Banskom dvoru Kulturnom centru

Banjaluka - Muzika inspirisana sjećanjem na uzvišenost i ljepotu romantizma i romantičarske muzike i slavna djela velikih kompozitora bili su ono što je činilo savršeni sklad jednog koncerta, nazvanog “Muzika kao Apolon”.

Koncert Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci pod ovim nazivom održan je u Banskom dvoru Kulturnom centru, na oduševljenje publike  koja je ispunila dvoranu i izvođenja nagradila aplauzima.

Koncert su predvodili dirigent Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Dušan Urošević, kao i solisti, violonistkinja Milana Smiljanić i pijanista Hajrudin Muhić kojem je ovaj koncert bio dio diplomskog rada.

Koncert je otvorila svima dobro poznata uvertira iz opere “Seviljski berberin” Đoakina Rosinija, zatim “Romansa” u Ge-duru Johana Svendsena za violinu i orkestar, gdje se kao solista pokazala Milana Smiljanić, da bi na kraju Hajrudin Muhić sa orkestrom odsvirao “Koncert za klavir i orkestar” u fis-molu Aleksandra Skrjabina.

Kako je rekao Muhić, ovo je bilo jedno od prvih izvođenja ovog Skrjabinovog djela u Republici Srpskoj i BiH.

- Koncert kojim sam se predstavio, “Koncert za klavir i orkestar” u fis-molu Aleksandra Skrjabina, je zaista rijetko izvođen, generalno na svjetskoj muzičkoj sceni, i ovo je sigurno jedno od možda i prvih izvođenja u Republici Srpskoj i BiH. To predstavlja neprocjenjivu vrijednost, da se jedan akademski orkestar i studenti prihvate tako velikog i opsežnog djela. To je bio prvi dio mog diplomskog rada, drugi dio slijedi na jesen - rekao je Muhić.

Muhić je kazao da želi da izvođenje velikih djela bude dio kulturnog života grada Banjaluke.

- Zaista je čast i zadovoljstvo bilo biti dio ovog koncerta, ovo je ujedno i moj debitantski nastup sa orkestrom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Želim da zahvalim organizatorima koji su omogućili da se realizuje ovakav događaj, i da izvođenje velikih djela bude dio kulturnog života grada Banjaluke. Ovo u kulturnom životu regiona predstavlja jednu zaista neprocjenjivu vrijednost - kazao je Muhić.

Dirigent Dušan Urošević je ispričao kako je Skrjabin jedan zaista poseban kompozitor u istoriji muzike s obzirom na to da je u jednom periodu svog života mislio da je mesija.

- Na repertoaru su bile kompozicije koje pripadaju periodu romantizma, za koji se smatra da je najveći ideal lepoga. Značaj “Koncerta za klavir i orkestar” u fis-molu Aleksandra Skrjabina je veliki jer nije mnogo puta izvođen na ovim prostorima. Ljudi su uvek bežali od njega, ne zato što je fizički težak, nego više psihički. Svaki njegov ton i ideja, promišljanje nosi određenu težinu ako u obzir uzmete neke biografske podatke tog kompozitora. Naime, jedan period života je mislio da je mesija - istakao je Urošević.

Uzvišenost klasike

Urošević je kazao da su ovim koncertom takođe željeli da pokažu da umjetnička muzika nije nešto strašno i nešto za šta treba da imate previše predznanja da biste u njoj uživali.

- Koncert nosi naziv “Muzika kao Apolon” kojim smo želeli podsetiti na lepotu i uzvišenost umetničke muzike i da ona nije ništa strašno. Apolon, kao grčki bog svetlosti, muzike i poezije, predstavljan je uvek kao ideal lepog, zdravog i skladnog - objasnio je Urošević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana